Diyarbakır’daki HDP mitinginde dört kişinin öldüğü ve dört yüzden fazla yurttaşın yaralandığı bombalı saldırının faili Orhan G.’nin Türkiye’de İslam’ın yanlış yorumlandığını düşündüğü için IŞİD’e katıldığı ortaya çıktı.

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre; Diyarbakır’da HDP mitingine yapılan bombalı saldırının zanlısı Orhan G.’nin, tam bir yıl önce 25 Haziran 2014 tarihinde Adıyaman polisi tarafından ifadesinin alındığı ortaya çıktı.

BABASI ŞİKAYET ETTİ

Babasının, oğlunun hal ve hareketlerinden Suriye ’ye gideceği yönünde Adıyaman Emniyeti’ne yaptığı başvuru üzerine Adıyaman Emniyeti, Orhan G.’nin 25 Haziran’da ifadesini aldı.

Orhan G. ifadesinde, "Ben eskiden Kuran’ın emrettiği farzları yerine getirmediğimi düşünüyordum. Ancak yaklaşık bir senedir hayatımda değişiklikler oldu. Namaz kılmak, oruç tutmak, İslam’ın farzlarını yerine getirmeye başladım. Bu değişimimde herhangi bir kimsenin, bir cemaatin, grubun etkisi yoktur. Babamın bahsettiği gibi camiye giderim. Namazımı kılarım ancak imamların Kurandaki bazı ayetlerle ile ilgili yanlış yaptıklarını düşündüğümden arkalarında namaz kılmam. Cuma namazlarına gitmem," dedi.

"SURİYE’DE FİTNE VAR"

Suriye’ye gitmek gibi bir niyetinin olmadığını söyleyen Orhan G. ifadesinde, “Benim evde Suriye’de yaşanan olaylardan ve cihattan bahsettiğim hususları doğru değildir. Basında çıkan haberlerle ilgili aile halkı ile yapmış olduğumuz muhabbetlerdir. Suriye’ye gitmek gibi bir fikrim yoktur. Suriye’de de fitne olduğunu düşünüyorum. Babamın bahsettiği gibi düğünlere haram olduğunu düşündüğüm için katılmam. Düğünlere katılmam gibi bir husus doğru değildir. Ben cenazelere katılırım” şeklinde devam etti.

AİLESİNİ SUÇLADI

Ailesinin ‘Alevi oldukları için’ namaz kılmadığını ve oruç tutmadığını söyleyen Orhan G. ifadesine şu şekilde devam etti:

“Benim ailem ile yaşamış olduğum ve babamın yukarıda bahsettiği hususlar ile ilgili yaşanan görüş ayrılıklarının mezhepsel olduğunu düşünüyorum. Çünkü ailem Alevidir. Annem Alevi dedesi kızıdır. Ailem namaz kılmaz, ramazan ayında oruç tutmaz. Bu hususlardan dolayı benim Müslüman olmamın gerekliliğini yerine getirmemden dolayı, namaz kılmam ve oruç tutmamdan dolayı gizlemiş oldukları kaygılardır. Ben anneme ve babama namaz ve oruç hususunda karşı çıkıyorum.”

SERBEST BIRAKILDI, IŞİD'E KATILDI

İfadesi alındıktan sonra savcılığa sevk edilen Orhan G. Savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldı. 2014 Yılında Suriye’ye gidip geri gelen M.G.D. adlı bir gençle takılan Orhan G. 13 Ekim 2014 tarihinde M.G.D. ve üç arkadaşıyla birlikte Tel Abyad’a giderek IŞİD’e katıldı.