Diyarbakır Barosu üyeleri, Sur İlçesi'nde bulunan ve güvenlik güçleri ile çıkan çatışmalarda hasar gören 4 ayaklı minarede incelemelerde bulundu.

Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de aralarında bulunduğu grubun basın açıklaması yaptığı sırada saldırı oldu.
 
Balıkçılarbaşı 4 Ayaklı Minare önünde yapılan açıklamaya, Baro Başkanı Tahir Elçi ve çok sayıda avukat katılırken, saldırıda aralarında muhabirlerin de olduğu çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra saldırıya uğrayan grubun içerisinde bulunan ve ağır yaralanan Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Elçi’nin başından vurulduğu bildirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı "Tahir Elçi öldürüldü" şeklinde twit attı.

Diyarbakır Barosu da "Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür" mesajını paylaştı.

DHA muhabiri Felat Bozarslan "Sakallı bir kişi Tahir Elçi'ye doğru koştu, bir el ateş etti ve kaçmaya başladı. Çatışma sonra başladı" dedi.



"PKK SİLAHLI SİYASAL BİR HAREKET" DEMİŞ VE LİNÇ EDİLMİŞTİ

Tahir Elçi, CNN Türk televizyonunda yayımlanan "Tarafsız Bölge" programında, ''Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir'' demişti ve bunun üzerine siyasi lince tabi tutulmuştu. Ardından da hakkında ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan yakalama kararı çıkarılmış, gözaltına alınmış ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

Elçi, 1966 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Cizre’de tamamlayan Elçi, 1991 yılında D.Ü. (Dicle Üniversitesi) Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır'da serbest avukatlık yapıyor ve mesleğinde yoğunlaşıyordu.

Türkiye’de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini almıştı. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüştü. 1998’ten beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermekteydi.

1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı. Evli ve iki çocuk babası olan Elçi, İngilizce bilmekteydi.