1 Kasım seçimi öncesi yüzde 14 oy bekleyen HDP, barajı ancak oyların yüzde 10,7'sini alarak aşabildi. Partinin milletvekili sayısı ise 80'den 59'a düştü.

BBC’nin haberine göre, Diyarbakır'da gündüz müşahitlik yapan iki genç, sonuçları öğrenmeleri sonrası sonucu kabul etmeyeceklerini belirttiler.

Gençler, "Bu sonuçlar neden böyle çıktı? Oysa katılım çok yüksek ve her yerde HDP çok iyi gidiyordu. Diğer seçimde AKP itiraz etmişti, bence bu sefer de HDP ve diğer partiler itiraz etmeli. Biz bu sonucu hak etmedik, kabul etmeyeceğiz" dediler.

Diyarbakır’da oy verme işlemi ise 7 Haziran'a kıyasla oldukça sakin geçti ve TSİ 16.00'da sona erdi. Açılan ilk sandıklarla birlikte Ofis ve DBP binası çevresinde toplanan gençler, HDP bayraklarıyla kutlama yaptı.

Ancak sandıklar açıldıkça seçimin sürpriz sonuçları da netleşmeye başladı. HDP Diyarbakır'da oyların yüzde 73,18'ini yani yaklaşık 577 binini alarak 9 milletvekili çıkardı. AKP ise Diyarbakır'da oylarını arttırarak 7 Haziran’dan bu yana 122 binde 168 bine çıkardı. Yüzde 21,31'lik oy oranı ile 2 milletvekili kazandı.TSİ 20.00 sularında netleşmeye başlayan sonuçlara göre AKP'nin tek başına iktidar olduğu görülüyordu.


DAVUL, ZURNA SESİ YERİNE SLOGAN

Bu gelişmenin ardından sokaklardaki davul, zurna ve halay sesleri yerini "Biji Serok Apo" sloganına ve protesto gösterilerine bıraktı. Birkaç dakika sonra gelen polis panzerleri, dışarıda protesto gösterisi yapan gençlerden dağılmalarını istedi.Kalabalığın içinden bazı göstericiler yolu trafiğe kapatarak ateş yaktılar.

Bunun üzerine polis tazyikli su ve biber gazıyla kalabalığa müdahale etti. Göstericilerden bir genç gazın etkisiyle fenalaştı.

Çatışma yaklaşık bir saat devam etti.