Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü, uzman eğitmenler eşliğinde görme engelliler ve otistik çocuklara spor eğitimi veriyor. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Spor Şube Müdürlüğü Otizm Eğitim Salonu’nda verilen spor eğitimiyle engelli çocukların hareket kabiliyeti artırılmaya çalışılırken, otistik çocukların ise sporla rehabilitasyonu amaçlanıyor. Spor eğitiminden 21’i otistik, 8’i görme engelli olmak üzere toplam 29 çocuk faydalanıyor.

Otistik çocuklar spor eğitiminden birebir, engel ve özel durumlarına göre 30-50 dakika arası, görme engelliler ise dörderli gruplar halinde 45 dakika eğitmen eşliğinde spor yapıyor. Otizm spor eğitimleri, içerik olarak kişiden kişiye farklılık göstermesine rağmen tüm otistik çocuklar, temel spor eğitimi görme şansı yakalarken, görme engelliler ise temel spor eğitimi dışında parmak uçlarıyla duvar kenarında yürüyerek alanı tanıma, dar alanda yürüme, trambolin, ip atlama, kondisyon bisikleti, ince kas becerileri ve kültür fizik hareketleriyle spor eğitimleri alıyor.

SPOR EĞİTİMLERİ ENGEL DURUMUNA GÖRE FARKLILIK SERGİLİYOR

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü Eğitmeni Ebru Zile, spor eğitiminden faydalanmak isteyen ailelerin Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda Engelliler Şube Müdürlüğü’ne başvurabileceğini, kayıtın yapılmasının ardından çocuğa özgü spor programının çıkarıldığını belirtti.

Spor eğitim salonunun engellilerin duyularının birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayacak biçimde düzenlendiğini kaydeden Zile, otistik ve görme engelli çocuklara yönelik yaptıkları spor çalışması hakkında bilgi verdi. Otistik çocuklarla mevsime göre çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zile, çalışmaların daha çok yaz mevsimini kapsadığını, havuzda yüzmeyi, bisiklete binmeyi ve sokakta basketbol oynamayı içerdiğini kaydetti. Zile, diğer mevsimlerde ise çalışmaların kapalı alanda yürütüldüğünü, daha çok ince kas becerilerinin geliştirilmesini içerdiğini dile getirdi.

'OTİSTİK ÇOCUKLARIN UYKU PROBLEMİ ORTADAN KALKIYOR 

Spor eğitimiyle çocukların enerjilerini harcayabildiklerini ve stres attıklarını vurgulayan Zile, “Normalde otizmli çocuklar çok ciddi anlamda uyku problemi yaşıyor. Uyumak için ilaç kullanan otizmli çocuklar bulunuyor. Sporla birlikte çocukların uykuları düzene giriyor.” şeklinde konuştu.

GÖRME ENGELLİLERİN BAĞIMSIZ HAREKET KABİLİYETİ ARTIYOR

Görme engelli çocukların spor alanında tek başlarına kalamadıklarının ve spor yaparken bir refakatçiye ihtiyaç duyduklarının altını çizen Zile, bu gruba daha çok bağımsız hareket kazandırıcı sporlar yaptırdıklarını söyledi.

Zile sözlerini şöyle sürdürdü: “Görme engelli çocukların hareketleri kısıtlı oluyor. Hareketler kısıtlı olduğu için sporla daha çok hareket yeteneklerini artıran egzersizler yaptırıyoruz. Böylelikle kısıtlı olan hareketler zamanla artmaya başlıyor. Burada ilk defa koşu bandına bindiklerinde büyük bir heyecan yaşıyorlar. Görme engelliler, şu ana kadar hiç koşmamış, ilk defa bunu yaşıyor ve sanki uçuyormuşçasına mutlu oluyorlar. Koşu bandı aynı zamanda onların pasif hareketlerini biraz daha hızlandırıyor.”

BASTONU BIRAKIYORLAR
Yürütülen spor çalışmasıyla görme engellilerin özgüven de kazandıklarını ifade eden Zile, görme engellilerin spor eğitimine 8 ay devam ettikten sonra bastonu bıraktıklarını, daha rahat yürümeye ve refakatçi istememeye başladıklarını sözlerine ekledi.