Diyarbakır'da geçen seneki Lice protestolarında Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı bahçesindeki direkte asılı bayrağı indirdiği gerekçesiyle yargılanan Ömer M.'ye 13 yıl dokuz ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme Ömer M.'yi hakkındaki beş ayrı iddiadan suçlu buldu. Ömer M. "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten" alt yıl üç ay, "devletin egemenlik alametlerini aşağılamak" iddiasında üç yıl bir ay 15 gün, "askeri yasak bölgeye girmeden" iki yıl altı ay, "kimliğini gizlemek amacıyla yüz kapatmak suretiyle terör örgütü propagandası yapmaktan" bir yıl üç ay ve "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan ise yedi ay 15 gün olmak üzere toplam 13 yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Birgün'de yer alan habere göre davalı Ömer M. 10 Şubat'ta görülen bir önceki duruşmada mütalaaya karşı verdiği savunmasında herhangi bir örgüt üyesi olmadığını belirterek, "Bu bayrak hepimizin bayrağıdır. Tümü şehitlerimizin kanıyla oluşan bir bayraktır. Sadece o an gözüm karardı, ne yaptığımı bilmeden yaptım" demişti.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 7 Haziran 2014'te Diyarbakır-Bingöl karayolunu trafiğe kapatan gruba kolluk kuvvetleri tarafından saldırılmasını ardından Ramazan Baran kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Baran'ın cenazesinin bir gün sonra Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'nda defnedilmesinin ardından bir protesto düzenlemiş ve bu eyleme de polis saldırı düzenlemişti. Polisin saldırısı sırasında Ömer M, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığının kuzey nizamiyesine girerek, burada bulunan gönderdeki bayrağı indirmişti.