Yannis V. Yaylalı/ Demokrat Haber

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminde bu 19 Ekim 1995 günü evinden gece yarısı alınarak zorla götürülen o günden sonra da bir daha kendisinden haber alınamayan Keravan İrmez'in hikayesi anlatıldı.

Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki adalet nöbetinde açılış konuşmasını Diyarbakır İHD yöneticisi Abdullah Zeydun gerçekleştirdi.

Zeytun, devletin faillerini ortaya çıkarılması bir yana failleri koruduğunu, ifade ederek, “Cezasızlık istisna olmaktan çıkıp bir sistem haline geldi. Kayıp dosyaları raflarda çürümeye bırakılmıştır” dedi.

Konuşmasının devamında Zeytun "Geçmiş ile yüzleşmeyen, geçmişteki yaşanan kayıp olaylarını ortaya çıkarmayan, bunu örtbas eden bir zihniyet gelecekte de aynı politikayı sürdürecektir.

“Bu güne ne kadar her be kadar adalet mücadelemiz bir sonuç vermemiş olsa da sonuna kadar adalet mücadelemiz devam edecektir, ta ki failler bulunup cezalandırılıncaya kadar. Geçmiş ile yüzleşme gerçekleşinceye kadar sürecektir. Geçmiş ile yüzleşilmiş olsa Roboski, Sur olmayacaktı. Sur’daki kamulaşma kararı tarihi ve doğayı yok ediyorlar. Bu durum halk nezdinde meşru değildir. Barış koşullarının oluşturularak tekrar müzakere sürecine geri dönülmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Diyarbakır İHD yöneticisi Emin Ermin, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 19 Ekim 1995 günü evinden gece yarısı alınarak zorla götürülen o günden sonra da bir daha kendisinden haber alınamayan Keravan İrmez'in kayıp hikayesini anlattı.

Daha sonra Cumartesi Anneleri beş dakikalık oturma eylemi yaparak bu haftaki adalet nöbetlerini sonlandırdılar.