12 Eylül’le yüzleşme iddiasında olunan bir dönemde, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yaşanan işkence ve vahşetin anlatıldığı "Auschwitz'den Diyarbakır'a 5 Nolu Cezaevi" adlı kitabın yazarı İrfan Babaoğlu'na 1 yıl 3 ay hapis cezası, kitabın yayımlayan yayınevine ise 16 bin lira para cezası verildi.

 

Mahkeme aynı şekilde kitabı yayınlayan Aram Yayınları'na da 16 bin TL para cezası verilmesine karar verdi.

 

Karara tepki gösteren yazar İrfan Babaoğlu, 12 Eylül askeri darbesinin yargılandığı dava ve komisyonların kurulduğu bir dönemde cezaevinde yaşananları kaleme almasından dolayı kendisine ve yayınevine ceza verilmesinin çifte standart olduğunu söyledi.

 

Kitabın ilk baskısının seçimden önce piyasaya çıktığını ve bir soruşturma dahi açılmadığını, ancak ikinci baskının çıkmasından sonra dava açıldığını söyleyen Babaoğlu şöyle konuştu:

 

"İkinci baskının çıktığı dönemde siyasi tutuklamaların artması ve dönem itibariyle kitaba dava açıldı. Kitapta o dönemde cezaevinde yaşanan insanlık dışı uygulamalar nedeniyle yaşamını yitirenler için geçen, 'minnet ve saygı ile anıyoruz' sözleri bile örgüt propagandası sayılarak 2 ay gibi kısa bir sürede karar verildi, ben ve yayınevi cezalandırıldık. Kararı temyiz ettik. Kararın hukuki olduğunu sanmıyorum. Bir yandan 12 Eylül için davalar açılırken, bir yandan o dönemi anlatan kitaba ceza verilmesini çifte standart olarak değerlendiriyorum. Kitabın ceza alması, 12 Eylül darbesini yargılamak konusunda konuşanların samimi olmadıklarının göstergesidir."

 

HÜKÜMET’İN KARNESİ

AKP, 2002’den beri süren iktidarında yüzlerce kitap ve yayına yasak getirdi. Çok sayıda yazar ve akademisyen yazdıkları ve düşüncelerini dile getirdikleri için cezaevlerinde bulunuyor.

 

İçişleri Bakanlığı’na göre son 60 yılda 22 bin 600’ü aşkın kitap yasaklandı. Bugün 100’e yakın gazeteci cezaevinde. İHD’nin Adalet Bakanlığı’na dayandırdığı verilere göre 2010’da 11 bin 994 kişi düşüncelerini ifade ettiği için “terör örgütünün propagandasını yaptıkları” suçlamasıyla davalara konu oldu. 2011’de 6 bin 504 internet sitesi bloke edildi. Bianet’e göre 2011’de yedi gazete 11 kez, dokuz dergi 16 kez toplatıldı. (ANF)