İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı üzerine harekete geçen Sayıştay müfettişleri ve Mülkiye Başmüfettişi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde kapsamlı inceleme başlattı.

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) bağlı 27 belediyeye kayyum atanmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı ile Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerine onlarca müfettiş gönderildi.

Müfettişler, belediyelerde günlerdir inceleme yapıyor.

Sayıştay Daire Başkanı incelemeye geldiği belirtiliyor.

Bakan Soylu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada DBP'li belediyelere yönelik özel bir inceleme olmadığını ve yapılanın olağan bir denetim olduğu ifade etti.

Normal koşullarda belediyelerin denetimleri yılda bir kez ve İçişleri Bakanı'nın görevlendirdiği mülki başmüfettişleri tarafından yapılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğimiz hafta Sayıştay Başkan Yardımcısı ve müfettişler ile Mülkiye Başmüfettişi geldi.

İncelemelere başlanmasının ardından Sayıştay Başkan Yardımcısı ertesi gün Ankara'ya geri dönerken 4 Sayıştay müfettişi ile Mülkiye Başmüfettişi ise geçtiğimiz haftadan bu yana her gün korumalarıyla geldikleri belediye binasında incelemelerini sürdürüyor.

İncelemeler devam ederken, 4 Mülkiye müfettişinin daha içerisinde belediyeye geleceği iddia ediliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve birçok DBP'li belediye daha önce de müfettişler incelemiş, hesaplarda ve ihalelerde herhangi bir sorun bulunmamıştı.

'ÇALIŞANLARIN ÖZEL BİLGİLERİ DAHİ ALINIYOR'

Bazı AKP'li yetkililer yaptıkları açıklamalarda Van, Diyarbakır ve Mardin belediyelerine kayyum atanacağı yönünde mesajları verirken, incelemelerde bulunan müfettişlerin de zorlama soru ve araştırmalarla kayyuma zemin hazırladığı öne sürülüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan personelleri denetleyen müfettişlerin, çalışanların özgeçmişleri ile birlikte bütün bilgilerini aldığı belirtilirken, İçişleri Bakanlığı’nın ise, tüm belediye çalışanlarının TC numaralarını ve maaş bordrolarını istediği ifade ediliyor.

(Kaynak: DİHA)