IŞİD üyesi olmakla suçlanan Orhan Gönder, 5 Haziran 2015 tarihinde, seçimlere iki gün kala DiyarbakırMeydanı’ndaki HDP mitingini kana bulayan bombalı saldırının faili olarak yakalanmıştı. Olaydan iki gün önce, 3 Haziran’da Diyarbakır’da kaldığı otelde polis tarafından ‘yoklama kaçağı’ olarak hakkında işlem yapılmış, tutanak tutulduktan sonra bırakılan Gönder’in uzun zamandır ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak arandığı tespit edilmişti.

SORUMLU KİM

Bu bilgilerin medyaya yansımasının ardından yapılan ilk incelemenin ardından, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Orhan Gönder’in aranan biri olmasına karşın serbest bırakılmasında polisin ihmali olduğunu söylemişti. Öztürk, Gönder’in isminin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) bulunmadığına da dikkat çekmişti. Adalet Bakanı Kenan İpek ise şüpheli Gönder’in isminin neden UYAP’ta yer almadığını anlatırken, “Kayıp başvurusunu yapan abisinin ismiyle giriş yapılmış” demişti.

Deniz Zeyrek'in Hürriyet'te yer alan haberine göre, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün talimatıyla Ankara ’dan Diyarbakır’a giden müfettişler kapsamlı bir rapor hazırladı ve Bakan Öztürk’e sundu. Aynı günlerde Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü de Diyarbakır’dan alınarak Aydın’a emniyet müdürü olarak atandı. Söz konusu atamanın müfettiş raporu nedeniyle olduğu iddia edildi. Ancak Bakan Öztürk, Emniyet Müdürü Böğürcü ile ilgili raporda herhangi bir talepte bulunulmadığını, haliyle de atamanın konuyla ilgili olmadığını söyledi.

SORUŞTURMA İZNİ

Müfettiş raporunun tamamlandığını ve kendisine arz edildiğini doğrulayan Öztürk, “17 polis ile ilgili inceleme aşamasından soruşturma aşamasına geçilmesine dair bir talep geldi. İzin verdim. Söz konusu personelle ilgili soruşturma başladı” bilgisini verdi. Diyarbakır’da görev yaparken önceki hafta Aydın Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Emniyet Müdürü Halis Böğürcü hakkında herhangi bir işleme gerek görülmedi. Bakan Öztürk, Böğürcü’nün yönetim ve denetim sorumluluğu konusunda ayrı bir değerlendirme yapılabileceğine dikkat çekerek soruşturma izni verdiği emniyet personeliyle ilgili suçlamaların görevi ihmal ya da suiistimal olduğuna dikkat çekti. Öztürk, konuyu yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.