Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta belediye çalışanlarının çocuklarına yönelik sadece Kürtçe eğitimin verileceği çocuk kreşi açmaya karar verdi.

 

Bir süre önce yerel bir televizyon kanalına konuk olan Diyarbakır Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir, "Çocuklarım doğduktan sonra onlarla tek kelime konuşmadım, ama kreşe başlayınca benimle Kürtçe konuşmuyorlar. Çocuklarımla ana dilimde konuşamıyorum, bu zulümdür" sözlerinin ardından Kürtçe kreş açılması için talimat verdi.

 

Belediye’de bu konuda hazırlık yapılırken, kreşin öncelikle belediye çalışanlarının çocuklarına yönelik olacağı ve daha sonra ’bir sıkıntı görülmemesi’ durumunda genelleştirilebileceği belirtildi.

 

Kreşte doğduktan sonra ailesi ile Kürtçe konuşan ancak kreş ve okula başlayınca Kürtçe yerine eğitim dili olduğu için baskın çıkan Türkçe’yi konuşan çocuklara ana dillerinin öğretilmesinin amaçlandığı belirtildi.

 

BAYDEMİR NE DEMİŞTİ?

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, katıldığı bir televizyon programında, evde çocukları ile ana dil sorunları olduğunu şöyle anlatmıştı:

 

"Doğdukları günden bu yana çocuklarım Mir Zanyar ve Ranya ile tek kelime Türkçe konuşmadım. Sürekli onlarla Kürtçe konuştum. Ancak, iki çocuğum da kreşe başladıktan sonra benimle tek kelime Kürtçe konuşmuyorlar. Ben Kürtçe soruyorum onlar Türkçe yanıt veriyor. Onlar Türkçe soruyor, ben Kürtçe yanıtlıyorum. Açık ve net söylüyorum; bu zulümdür. Yarın okula başlayıp, ’Türk’üm, doğruyum, çalışkanım’ diyecekler. 20 yılımı bu davaya vereceğim, çocuğuma kendi dilimi veremiyorum, bu zulümdür. Polis ve savcıların bunu bilip empati kurması lazımdır. Biz Türk değiliz, biz Kürdüz kendi dilimiz ve kimliğimiz ile bu ülkenin parçası olarak yaşamak istiyoruz. İsterseniz KCK ve bölücü olarak cezaevine koyun. Bundan sonra ha cezaevinde yaşamışım ha ölmüşüm fark etmez." (radikal)