Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin öldürülmesinden sonra yeni başkanını seçiyor. 9 Ekim’de gerçekleşecek seçime aday olarak Ahmet Özmen ile Mesut Beştaş başkanlığa aday oldu.

Tahir Elçi ve trafik kazasında yaşamını yitiren Baro Yönetim Kurulu üyesi Avukat Önder Üngür'e atfedilen 45'inci Seçimli Olağan Genel Kurulu 8-9 Ekim günlerinde kentteki Cigerxwîn Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Kurulun ilk gününde Elçi ve Üngür için anma etkiliği gerçekleştirilecek. Baronun 2 yıllık sürede yaptığı faaliyetlere ilişkin avukatlar bilgilendirecek. Ardından Baro başkanlığı, yönetim kurulu, denetim kurulu, Türkiye Barolar Birliği Delegeliği, denetleme ve disiplin kurulu üyeliklerinin aday başvuruları alınacak.

Kurulun ikinci gününde, baroya kayıtlı 1015 avukat yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini seçecek.

Şimdiye kadar 2 avukat baro başkanlığı için adaylığını açıkladı. Baro başkanlığı adaylığı açıklayanlar, Tahir Elçi döneminde yönetim kurulu üyesi olan ve halen baroda başkan yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Özmen ile Kürdistan'da uzun yıllardır avukatlık yapan Mesut Beştaş.

1927'de kurulan baro, bölgenin en önemli sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor.

Özellikle 90'lı yıllarda gerçekleştirilen köy yakma, işkence, faili meçhul cinayet ve zorla kaybetme olaylarına ilişkin bilgilerin toplanması, veri tabanına aktarılması, güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet karşısında mağdur ailelerin ve bu tür dosyalar üzerinde çalışan avukatların desteklenmesine yönelik çalışmalar yürüttü.

İnsan hakları mücadelesinde verdiği mücadele ile bilinen Diyarbakır Barosu, bölge illerinde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, Elçi cinayetinin aydınlatılması, OHAL sonrası çıkarılan KHK'ler, kamuda ve yargıda yaşanan tasfiyeler gibi ağır sorunlar yeni seçilecek yönetimi bekliyor.

TAHİR ELÇİ’DEN SONRA İLK SEÇİM

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde, Diyarbakır’ın merkeze bağlı Sur ilçesinde, aralıklarla devam eden sokağa çıkma yasaklarını ve burada yaşanan çatışmalardan tarihi eserlerin zarar görmesini protesto etmek için, barodan bir grup avukatla Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti.

Basın açıklamasının hemen ardından çıkan çatışmanın ortasında kalan Elçi, başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Tahir Elçi’nin yaşamını yitirmesiyle boşalan başkanlık görevi için yeni bir seçime gidilmemişti.

Yönetim Kurulu üyesi avukat Ahmet Özmen, Başkan Vekilliği görevini üstlenerek bu boşluğu doldurmuştu.