Diyarbakır Barosu, son olarak Şırnak’ta üç işçi ve Diyarbakır Lice’de bir sivilin öldürülmesini kınadıklarını belirterek son 25 ay içindeki çatışmalı süreçte 2 bin 722 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Kürtçe ‘Edi bese’ (Artık yeter!) başlığıyla yazılı açıklama yapan baro, bölgede 30 yılı çatışmalarla geçmiş, 40 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği bir dönemden sonra, çatışmasız geçen çözüm sürecinin bölgede büyük ümitler doğurduğunu belirtti.

Barodan yapılan açıklama şöyle:

ÊDÎ BESE! ( ARTIK YETER! )

Bölgemizde 30 yılı çatışmalarla geçmiş, 40.000'in  üzerinde insanımızın yaşamını yitirdiği bir dönemden sonra, 2013 yılında büyük umutlarla ve toplumsal destekle başlatılan çözüm süreciyle beraber çatışmalar ve ölümler son bulmuştur.  Ne yazık ki bu süreç, toplumun beklentilerinin aksine  istenilen nihai sonuca dönüştürülememiş, toplumsal barış sağlanamamıştır. 24 Temmuz 2015 tarihinde Ceylanpınar'da iki polisin hala aydınlatılamamış karanlık bir eylemle öldürülmesiyle birlikte kabul edilemez bir şekilde yeni bir çatışmalı sürecin içerisine girilmiştir.  Bu olaydan sonra başlayan ve halen devam eden çatışmalı süreçte 2.722 insanımız yaşamını yitirmiştir.  

Son olarak, 28.08.2017 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesinde yol inşaatında çalışan 3 işçi ile  Diyarbakır'ın Lice İlçesinde sivil bir vatandaşın öldürülmesi olaylarını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz! Bu saldırılarda hayatlarını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. 

Diyarbakır Barosu, kimden gelirse gelsin başta siviller olmak üzere yaşam hakkına yönelik ihlallerin karşısında olup, sorunların şiddetten uzak yol ve yöntemlerle çözülebileceğini savunmakta; bu bağlamda, sorunların siyasal ve demokratik kanallar dışındaki çözüm arayışlarının yeni acıları yaratıp, var olan sorunları derinleştireceğine inanmaktadır. 

Bu sebeple yaşam hakkına yönelik her türlü müdahalelere ARTIK YETER diyoruz!