Şırnak'ta polis aracıyla sürüklenen Hacı Lokman Birlik'in fotoğrafı için suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, sorumlular hakkında kamu davası açılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Barolar Birliği de, suç işlendiğini belirterek, "Derhal etkin şekilde yürütülecek adli ve idari soruşturmaların açılması gereklidir. Bu soruşturmaların hukuk dışı gerekçelerle engellenmesi mutlaka önlenmelidir" çağrısında bulundu. Şırnak Barosu da olayı yargıya taşıdı. 

Yapılanın suç olduğunu belirten Elçi, dilekçesinde, "Hacı Lokman Birlik adlı kişinin cesedinin boynuna iple bağlamak suretiyle zırhlı bir araçla yerde sürüklenmesi, cenazeye işkence ve saygısızlık yaparak bu durumu fotoğraf ve kamera kaydına alıp yayınlayan görevliler hakkında gerekli soruşturma işlemlerinin yapılarak kamu davası açılmasını talep ediyorum" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı da, söz konusu olay nedeniyle yetkilileri harekete geçmeye çağırdı. Açıklamada "Bu görüntüler doğru ise; yapılan, görevi kötüye kullanma (TCK 257) ve ölüye hakaret (TCK 130) suçlarına vücut vermektedir." ifadeleri kullanıldı.