Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Önder Alçiçek, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri ve açlık grevinin devam ettiğini belirterek, yönetimle görüşmek için yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığının söyledi. 

Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu, Elazığ T Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Adli hizmet binasında düzenlenen toplantıya cezaevi komisyonunda yer alan avukatlar katıldı. Komisyon üyesi Avukatı Önder Alçiçek, cezaevinde yaşananlara ilişkin yaptıkları tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını söyledi. 

‘İHLALLER DEVAM EDİYOR’

Baro adına açıklama yapan avukat Alçiçek, Elazığ T Tipi Cezaevinde yoğun hak ihlalleri yaşandığını hatırlattı. Tutuklularla yapmış oldukları görüşmelerde bu ihlallerin devam ettiğini aktaran Alçiçek, cezaevi yönetimiyle görüşemediklerini belirtti. 

‘UYGULAMALAR KABUL EDİLEMEZ’

Tutukluların koğuş dışında kalan kısımlarda kimlik taşıma zorunluluğu dayatıldığını ve uygulamanın halen devam ettiğini ifade eden Alçiçek, şöyle devam etti: "Tutuklu ve hükümlüler tarafından haksız, hukuk dışı onur kırıcı ve gayri insani olarak kabul edilen bu uygulama kabul edilmemekte ve ciddi sorunlar yaratmaktadır." Alçicek, uygulamayı kabul etmeyen tutukluların, görüşme, iletişim, havalandırma ve avukat görüşlerinin kısıtlandığını aktardı. 

‘KADINLAR TUTUKLULAR ÜZERİNDE BASKI VAR’

Cezaevinde özellikle kadın tutuklular üzerinde ciddi bir baskının olduğunu belirten Alçiçek, kimlik kartı dayatmasına karşı kadınların süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattığını hatırlattı. 

‘AÇLIK GREVİ 51’İNCİ GÜNÜNDE’

Açlık grevine giren kadınların kilo kaybı yaşadığını ve durumlarının ciddiyetini koruduğu dile getiren Alçiçek, şunları söyledi: “6 kadın tutuklu ve hükümlü 10.11.2017 tarihinde süresiz- dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır. 10.12.2017 tarihinde ise 4 kadın tutuklu ve hükümlü daha süresiz- dönüşümsüz açlık grevine katılmıştır.

Bugün itibariyle açlık grevi 51. gününe girerken açlık grevine girenlerin sayısı 10'u bulmuştur. Açlık grevi bugün (30.12.2017 ) itibariyle 51. gününde olup hala devam etmektedir. Açlık grevine giren kadın tutuklu ve hükümlülerinin sağlık durumlarının kötüye gittiği, kilo kaybından kaynaklı olarak yaşamsal fonksiyonlarının zayıfladığı ve ciddi sağlık sorunlarının başladığı özellikle bilinmelidir.” 

ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRI 

Açlık grevinin devamı halinde sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını vurgulayan Alçiçek, Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinde bulunan tutuklu haklarını sağlamada sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek, bu hak ihlallerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı