Taksim Gezi Parkı olayları sonrası birçok ilde bulut oluşturacak kadar yoğun biber gazı kullanmaktan çekinmeyen polise Diyanet İşleri Başkanlığı dini açıdan arka çıktı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI NDAN FETVA: BİBER GAZI CAİZDİR!

Polisin gezi eylemlerinde göstericilere orantısız güç ve insan sağlığına zarar veren gaz kullandığı iddiaları tartışılırken Diyanet İşleri Başkanlığı, polise dini açıdan arka çıktı. Diyanet’in “Alo Fetva” hattından yapılan açıklamada, “Devletin güvenliği ile alakalı meselelerde biber gazı kullanılır. Ayrıca insan sağlığına en az biber gazı zarar veriyor” denildi. Diyanet’in fetvasında, polisin, göstericilere biber gazı ile müdahale etmeden önce astım hastası olanlara alandan ayrılmaları çağrısı yaptığını söylediği belirtildi. Dini açıdan biber gazının kullanılmasının sakıncalı olmadığı belirtilen fetvada şu görüşlere yer verildi: “En uygunu budur”

“Her ülkede, bu tarz olaylarda bu tarz gösteri yapanlara, şiddete başvuru yapanlara karşı savunma biçimi geliştiriyorlar. Devletimiz de bunu yapıyor. Daha önce de duyuru yapıyorlar zaten, astım hastaları varsa alandan ayrılsın, biraz sonra müdahale edeceğiz diye. Yani dini açıdan bunların bu şekilde değerlendirilmesi doğru değil. Daha farklı şiddeti engelleyici savunma biçimleri de geliştirilebilirdi ama en uygunu bu, karşı tarafa en az zarar veren budur ki, kullanılıyor. Ve karşı tarafı dağıtmak için fiili bir müdahalede bulunulması lazım. Bu cop da olabiliyor. Başka ülkelerde polisler plastik mermi kullanılıyor. Yani bu noktada biber gazı kullanılmasında bir sıkıntı yok. En zararsızı biber gazıysa bununla müdahale edilmesi en doğrusudur.”

“BUNLAR NEDEN OLSUN!”

Açıklamada, biber gazı içinde zararlı madde olduğu iddiaları da anımsatıldı. İnsanların ölmesinin ve yaralanmasının üzüntü verici olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Daha zararsız bir şey varsa müdahale olarak keşke onu kullansalar. Ölen, gözünü kaybeden insanları duyunca üzülüyoruz. Yararlıları, hastalık kapanları duyunca ” Neden olsun bunlar? “ diyoruz ama hayatın içinde farklı şeyler de var.”

“SAYGINLIĞINI YİTİRDİ”

Öte yandan, Diyanet’in biber gazı fetvasına MHP Ankara Milletvekili Prof. Mustafa Erdem’den sert tepki geldi. Erdem şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı, bu dönemde olduğu kadar hiçbir dönemde aşındırılmadı. Dünden bugüne Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’nin en saygın kurumlarından biriydi. Dini değer alanlarının dışında bu kadar siyasi alana girmemiş, siyaseti ön plana çıkarmamıştı. Son dönemlerde özellikle bazı konularda iktidara yakın olmanın verdiği cesaret veya iktidara yakın olmanın verdiği siyasi sorumluluk anlayışının gereği maalesef Diyanet İşleri Başkanlığı hükümetin yaptığı her şeyi desteklemek, ona dini bir kılıf, cevaz vermek durumunda kalıyor.” 

ZARARLARI RAPORLA BELGELENMİŞ

“Gezi” Parkı protestoları sırasında Türkiye’nin hemen her yerinde aralıksız kullanılan biber gazının 2003 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün isteği ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından ’insan sağlığına zararlı olup olmadığı’ yönünde bir araştırma yapıldığı ve bir rapor hazırlandığı ortaya çıktı. Biber gazının yapısı ve yan etkilerinin ele alındığı raporda, “Biber gazları ve tozları deri üzerine mukozaya uygulandığında kızarıklık ve yanma hissi uyandırır. Ayrıca gözde geçici körlüğe ve irritasyona sebep olabilir. Ancak bu etkilerin hiçbiri kalıcı değil” denildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Vücuda değdiği yerde ısı artışı ve yanma hissine sebep olur. Damarları genişletir, ağrıya yıl açar. Biber gazı ve tozlarının istenmeyen etkileri bulunmaktadır. Burun sinirlerini duyarsızlaştırıp hapşırık, dolgunluk ve burun akıntısına neden olur. Tolere edilmeyen yanma hissine sebep olur. Gözde geçici körlüğe yol açar.”