Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisine bağlı fetva hattının, internet sitesine yöneltilen “baba kızına şehvet duyarsa” sorusuna verilen yanıtın ardından bir grup kadın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapısına kendilerini zincirledi.

Kendilerini Yeryüzü Kadınları olarak tanımlayan kadınlar, “Erkek zihniyetini yeryüzünden sileceğiz” pankartını açarak, “Jin jiyan azadî”, “Tecavüzcü devletten hesabı kadınlar soracak” sloganlarını attı.

Eylem alanına gelen polisler beş kadını yaka paça gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar emniyete götürüldü. Yeryüzü Kadınları Twitter hesabından eylemin görüntüsünü paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisine bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Dini Soruları Cevaplandırma Platformu’na “Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” sorusu sorulmuş, soruya da şu yanıt verilmişti:

“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz.

Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 192; Mevsıli, el-İhtiyar, III, 109)”

Yanıtın tartışma ve tepkiler almasının ardından Diyanet, kısa bir süre sonra önce söz konusu yanıtı kaldırmış, ardından bir açıklama yaparak, kendisine bağlı fetva hattının, böyle bir yanıt vermediğini, verilen yanıtın tahrif edildiğini ve söz konusu haberle ilgili dava açacağını belirtmişti.

Son olarak, Diyanet, Dini Soruları Cevaplandırma Platformu’nun tamamen kapatıldığını açıklamıştı.