Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in 1 milyon TL’lik makam aracıyla başlayan skandalın ardından, Manisa’nın Soma ilçesinde camilerdeki değerli halı, kilim, el yazması gibi eserlerin toplatılarak tutanaksız satıldığı da ortaya çıktı.

Manisa’nın Soma ilçesi müftülüğünde görev yapan şube müdürü H.Ö. yaklaşık 200 din görevlisini 2013 yılında toplayarak camilerdeki eski halı, kilim, el yazması eserler ve tarihi niteliği bulunan eşyaların toplatılmasını istedi.

TBMM’ye verilen şikayet dilekçesine göre H.Ö. imamlara yaptığı konuşmada “Bakın bu halı çok değerli. Camilerinizde böyle halılar varsa haber verin, biz gelip alalım. Bu halı 2-3 bin lira yapar. Bu halı gibi onları satabiliriz. Bu eserler caminizde atıl kalmasın, değerlendirelim” dedi.

Buna göre, din görevlilerini kısa süre sonra H.Ö.’nün selamını ileten eski eser taliplileri aramaya başladı.

Toplatılan yüzlerce eski eser, halı ve kilim herhangi bir tutanak tutulmadan satıldı. Diyanet, olayın ortaya çıkmasıyla soruşturma başlattı. İmamlar soruşturma kapsamında alınan ifadelerinde eski eserleri toplayan kişilerin kendilerini arayarak “Biz yanarsak sizin de başınız yanar” diye tehdit ettiği söyledi.

'KENDİNE MERCEDES ALDI' İDDİASI

Meclis’e gönderilen dilekçede, Diyanet İşleri Teftiş Kurulu’nun olayla ilgili tutanak, belge ve ifadelere sahip olduğu kaydedildi.

Öte yandan olayla ilgili bir başka iddia da skandalın merkezindeki H.Ö.’nün eski eserlerin satılmasıyla kendisine Mercedes alması oldu. Buna göre, H.Ö. tepkilerin ardından Mercedes aracı kısa süre içinde satarak kendisine sıfır model beyaz Ford marka bir araç aldı.

Meclis’e gönderilen dilekçede, H.Ö’nün makamını kötüye kullandığı, haksız kazanç elde ettiği öne sürülerek, ilgili şahsın camilerdeki tarihi eser olarak nitelendirilen halı, kilim, el yazması Kur’an-ı Kerimler, Osmanlı dönemine ait eserlerin kaçakçılığını yaptığı belirtildi.