Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AİHM'in zorunlu din dersi konusunda Türkiye'ye uyarısını değerlendirdi. 

Görmez, zorunlu din eğitimi ile din kültürü ahlak bilgisi dersinin 'zımnen' de olsa birbirine karıştırıldığını savundu.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılacak olan iş birliği anlaşmasının imza töreninde konuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin zorunlu din dersi kararı sorulan Mehmet Görmez,  "Zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor" dedi.

Zorunlu din eğitimi ile din kültürü ahlak bilgisi dersinin karıştırıldığı görüşünü dile getiren Görmez şunları söyledi:

"Mahkemeye müracaatın ilk safhasından itibaren şahsen takip ettiğim bir konu. Mahkemeden çıkan karara da, henüz gerekçeli kararı detayları ile görmüş değilim. İki hususa sadece işaret etmek isterim. Birincisi zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor.

Bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Sorun, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olup olmaması değildir. Batıda da pek çok ülkede zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi vardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zannediyorum gördüğü sorun, zorunlu din eğitimi ile din kültürü ahlak bilgisi dersinin zımnen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır."