Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Altındağ İlçe Müftülüğü yeni hizmet binasının açılış töreninde yılbaşı kutlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Görmez “Hiç kimse çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez” dedi.

Görmez’in açıklamasından satır başları şöyle:

Bu mevsim geldiğinde toplumda bir tartışma yaşanıyor. Bu tartışmayla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı en küçük bir imada bulunduğunda, hutbesinde, vaazında bir cümle sarf ettiğinde de o dahi tartışma konusu olur.

Yılbaşı, Noel gibi konularda toplumda bir tartışma yaşanır. Gönül ister ki her sene bu mevsimler geldiğinde bu tartışmayı yapmak yerine iç içe geçmiş insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren bir milat olsun her yılbaşı.

Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez.

Hele hele bütün bunların da Noel, çam ağacı, kumar, içki, Spor Toto, Loto gibi insanı kendisinden ve Rabbinden uzaklaştıracak davranışlarla birleşerek, birleştirilerek, toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığı daima bunun doğru olmadığını, şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder.

Pagan kültürü, tüketim kültürü, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürü meydana getirmesinin doğru olmadığını söylemeye devam ederiz. Bunun, Noel ve çam ağacının gölgesinde yapılması hiçbir dine ve hiçbir inanca göre de doğru olduğunu ortaya koymaz. Bunu açıkça ifade etmek isterim.

OKULLARA YASAK

İstanbul’un Sarıyer ve Bakırköy İlçe Eğitim Müdürlüğü’nce okullara gönderilen yazıda yılbaşı kutlamalarının yapılmaması istenmişti.

DİYANET HUBESİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hutbesinde ise yılbaşı ile ilgili şu ifadeler yer almıştı:

Geride bıraktığımız zamanın bir muhasebesini barındırması gereken saatler ne acıdır ki her yıl bir takım yanlışlarla israf edilmektedir.

Dinî ve ahlâkî değerler unutularak ya da dikkate alınmayarak gayr-i meşru tutum ve davranışlarla, eğlence aldatmasıyla nefesler, hayatlar, yarınlar hiçe sayılarak heba edilmektedir. Bu ne acı bir tablodur.