KKTC'de, DİSKO olarak adlandırılan disiplin koğuşunda kötü muamele gördüğü iddia edilen ve 2,5 aydır Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi gören er Uğur Kantar hayatını kaybetti.

Kantar'ın cenazesi, babası Aydın Kantar ve yakınları tarafından alındı. Kantar'ın bugün (cuma) İstanbul'da toprağa verilmesi bekleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'yi " DİSKO " olarak bilinen askeri disiplin koğuşları nedeniyle 9 bin avro tazminat cezasına çarptırmıştı. Bu olaydan bir hafta sonra Kuzey Kıbrıs'ta askerlik yapan Uğur Kantar'ın, işkence sonucu komalık olduğu iddiaları üzerine askeri " DİSKO "lar tekrar gündeme gelmişti.

Disiplin koğuşunda gardiyan olarak görev yapan erler tarafından darp edilip saatlerce güneş altında sandalyeye kelepçelenerek tutulduğu öne sürülen er Uğur Kantar, iç organlarının hasar görmesi ve beyin fonksiyonlarının kaybolması üzerine önce revire, sonra Lefkoşa Nalbantoğlu Hastanesi'ne, oradan da Girne Askeri Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Hastane hastane gezdirilen er Uğur Kantar'ın tedavisi yapılamayınca 26 Temmuz'da Ankara GATA'ya gönderildi.

Son zamanlarında hiç tepki veremeyen Kantar'ın, son iki gün ateşi de çok yükseldi. 79 gün dayanabilen Kantar, dün yaşamını yitirdi. Kantar'ın cenazesi Keçiören'de Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na otopsisi yapılmak üzere gönderildi. Otopsinin ardından Kantar'ın cenazesi İstanbul'a getirilerek burada toprağa verilecek.

Kantar'ın aile avukatı Teoman Özkan, Kuzey Kıbrıs'taki askeri savcılığın iddianameyi 6 Ekim'de hazırladığını ve Askeri Mahkeme'ye sunduğunu belirterek, sanık durumunda olan kişilerin hala "asker" olarak gözüktüğü için Askeri Mahkeme'de dava açıldığını kaydetti.

Özkan, "İşkence sonucu ölüm olduğu ve Askeri Ceza Kanunu'nda işkence tanımlanmadığı için mahkemenin görevsizlik kararı vereceğini düşünüyorum. Ayrıca iddianame 'kasten adam yaralama' suçlamasıyla hazırlanmıştı. Uğur hayatını kaybettiği için ek iddianame hazırlanacağını ve sanıkların 'kasten adam öldürme' suçlamasıyla yargılanacaklarını düşünüyorum. Dayaktan sonra güneşin altında kelepçeli oturtuldu" dedi.

Söz konusu garnizonda askeri disiplin koğuşunda gardiyanların askerlere çok kötü muamelede bulunduğunu ve aşırı sıcağa rağmen düzenli su verilmediğini söyleyen Avukat Özkan, söz konusu olayların Uğur Kantar'a verilen 7 günlük cezanın bitmesine iki saat kala yaşandığını söyledi.

KKTC'de askerliğini yaparken, askeri disiplin koğuşunda kötü muamele gördüğü iddia edilen ve kaldırıldığı Ankara GATA'da tedavi altına alınan er Uğur Kantar'ın babası Aydın Kantar, 28 Eylül'de konuya ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile görüşmüştü. (HT)