Dışişleri Bakanlığı kriz masasından yapılan açıklamada, Irak'ta riskli bölgelerde bulunan Türk vatandaşlarına bu şehirleri terk etmeleri çağrısı bir kez daha yinelendi ve "Musul Başkonsolosluğumuz personeli ve 31 şoförden oluşan vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli tüm çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir" denildi.

Dışişleri  Bakanlığı kriz masasından yapılan açıklama şöyle:


Irak'ın geniş kesimlerini etkisi altına alan şiddet olayları devam etmekte, güvenlik alanında düzelme sağlanamamakta, krizin mezhepsel çatışma boyutu güç kazanmaktadır.

Sahadaki gelişmeler çok hızlı değişim göstermekte, çatışmalar çok kısa sürede bir bölgeden diğerine sıçrayabilmektedir. Bulunduğumuz aşamada 13 Haziran tarihli güvenlik duyurumuzdaki unsurlar geçerliliğini korumaktadır.

Bu çerçevede, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat'ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve sözkonusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmektedir.

THY, Bağdat Havalimanı, Basra Havalimanı, Necef Havalimanı, Süleymaniye Havalimanı ve Erbil Havalimanı'ndan tarifeli uçuşlarını sürdürmektedir.

Irak'tan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın Kriz Merkezi'nin yanısıra Bağdat Büyükelçiliğimiz, Basra Başkonsolosluğumuz ve Erbil Başkonsolosluğumuzdan da yönlendirme alması ve uçuşlarla ilgili olarak THY'yle temasta kalması yerinde olacaktır.

Irak'ta 11 Haziran tarihinden bu yana alıkonulan Musul Başkonsolosluğumuz personeli ve Musul'un Geyara ilçesinde tutulan 31 şoförden oluşan vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli tüm çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir.

Bakanlığımızda faaliyetine devam eden ve ilgili diğer kurumlarımızın personelinin de hizmet verdiği Kriz Merkezi, Irak'taki durum ve bu ülkedeki vatandaşlarımız hakkında Bakanlığımıza iletilen tüm soru ve talepleri eldeki güncel bilgiler ışığında cevaplandırmaktadır. Konsolosluk Çağrı Merkezlerimize yapılan başvurular da eşzamanlı olarak Kriz Merkezi'ne yönlendirilmektedir.