Bu yıl 56’ncısı yapılan Uluslararası Venedik Bienali’nde, 'Türkiye Pavyonu' için hazırlanan katalogun, Rakel Dink’in yazısı nedeniyle sansüre uğradığı iddia edildi.

Ermeni Soykırımı ifadesinin geçtiği katalog, Dışişleri ve Kültür bakanlıkları ile bazı sponsor kuruluşları rahatsız edince dağıtılmadı.

Evrim Altuğ’un Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, küratör Defne Ayas imzasıyla düzenlenen sanatçı Sarkis’in ‘Respiro / Nefes’ sergisinin 7 Mayıs’taki açılışında dağıtılması için Türkçe ve İngilizce katalog hazırlandı.

Rakel Dink’in imzasını taşıyan yazıda Ermeni Soykırımı ifadesi nedeniyle, sergiye himaye eden Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı ve Türkiye Pavyonu’na destek veren katılımcılardan bazıları rahatsızlıklarını dile getirdi. Bu şikayet üzerine yayının dağıtılmamasını sağlandı.

Durumu öğrenen sanatçı Sarkis ve küratör Ayas ise, sansüre direniş göstermek için alternatif bir yol seçiti. Dağıtılamayan katalogları tabut biçiminde bir heykele dikey olarak istifleyen Sarkis ve Ayas, yayınların Venedik’te sergilenmesinin önünü açtı.

Katalogda Rakel Dink’in yanı sıra, Karin Karakaşlı, Wendy Meryem Kural Shaw, Özge Ersoy ve Uwe Fleckner ile Tûba Çandar’ın metinleri yer alıyor. Öte yandan, projenin koordinasyonunu üstlenen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) yönetimi, yayının sansürsüz ve kurumsal logosuz versiyonunu ilgilenenler için kendi resmi sitesi üzerinden link vererek kamuoyuyla paylaştı. Öte yandan, kitabın ‘içeriği uygun görülen’ yeni bir baskısının da hazırlık aşamasında olduğu belirtildi.

Sarkis, 1991 yılında da yine Venedik’in San Lazzaro adasında yer alan tarihi Ermeni Manastırı’nda düzenlediği bir sergi nedeniyle, Türkiye’de gerici kesim tarafından hedef gösterilmişti.

Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV koordinasyonunda, Fiat’ın sponsorluğunda, Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. 20 yıllığına kiralanan uzun süreli Türkiye Pavyonu’nun mekânı, bu yıl ilk defa bir sanat bienalinde kullanılıyor.