Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesine dair soruları yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu, "ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bir takım eleştirileri oldu. Buna Türkiye tarafından ve Cumhurbaşkanı tarafından yanıt geldi. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz nelerdir?" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"CUMHURBAŞKANIMIZA YÖNELİK BİR ELEŞTİRİSİ OLMADI"

"Cumhurbaşkanımıza yönelik bir eleştirisi olmadı, bunu doğru tahlil edelim. Türkiye'deki medya ile ilgili bir yorumu oldu, soruya cevap oldu daha doğrusu ama ben de vardım, ikili görüşmede bu hiç gündeme gelmedi. Gündeme gelen yerlerde de biz cevabımızı net bir şekilde verdik. Tüm örnekleriyle verdik ve paralel yapının ne olduğunu da çok iyi bir şekilde tekrar anlattık, tüm platformlarda tüm görüşmelerde anlattık. 

"Bunların medya özgürlüğüyle ilgisinin olmadığını anlattık, başkaları hakkında sahte deliller üreterek, zamanında bunları hapse attıran insanların, gazeteciler bugün hesap verdiği zaman, 'Efendim basın özgürlüğü ya da gazetecilikten dolayı içeriye attırılıyor ya da atılıyor' demesi, gerçeklerden uzak bir anlayışın sergilenmesi demektir. 

"Bizim veremeyeceğimiz hiçbir cevap yoktur, her konuda. Yüzümüze söylesinler biz cevabımızı veririz ama bizim kendi aramızda konuşmadığımız bir konuyu konuşmuşuz gibi sonradan hava estirmek doğru değildir. Paralel yapı orada birçok kongre üyesinin kampanyalarını olsun masraflarını karşılama olsun çok para harcıyor. Kongre üyelerine böyle mektup geldi, baskı geldi diye de gıyabında bazı açıklamalar yapmayı doğru bulmuyoruz."

ERDOĞAN: OBAMA’YLA GÖRÜŞMEMİZDE BASINA YÖNELİK KONULAR GÜNDEME GELMEDİ

ABD Başkanı Obama'nın, “Türkiye'de basına yönelik yaklaşımın ülkeyi  sıkıntı verici bir yola sokacağı” sözlerine ilişkin bir soruya Erdoğan şöyle yanıt vermişti: “Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm... Sayın Obama’yla görüşmemizde o konular gündeme gelmedi... Bana o türden bir şey söylenmiş değil...  Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını da konuşmuştuk...”