İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Dolmabahçe Saat Kule Kafe'de Gezi Parkı direnişçileriyle görüştü.

KENAN EVREN BENZETMESİ

Görüşme öncesi kapıda bir açıklama yapan Mutlu, basın mensuplarına bilgi verdiği sırada, Gezi Parkı direnişçilerinden bir kişi Vali Mutlu'ya hitaben, "Sanki darbe yapılmış da Kenan Evren yanında bir ordu komutanı... Samimi söylüyorum ürktüm Sayın Valim. Bu yüzden özür sayınız da artıyor biraz. Çünkü burada güven kaybı oldu. Orada Gezi Parkı'nda gelen arkadaşlar da belki yadırganabilir. Ben inanıyorum ki hiç kimsenin burnu kanamasın. Sizden rica ediyorum. Ne olursa olsun ne olur müdahale talimatı vermeyin Sayın Valim" dedi.

"'MÜDAHALE YOK' DİYORSUNUZ MÜDAHALE OLUYOR; KAFANIZA GÖRE HAREKET ETMEYİN"

Vali Mutlu ise direnişçinin sözlerini, "Ya müdahale yok, müdahale yetkisi vermedik. rahat olun" diyerek yanıtladı.

Gezi Parkı Direnişçisi, "Ama orada ne diyor arkadaşlarımız biliyor musunuz? Vali Bey 'müdahale yok' dediyse sabah muhakkak müdahale olur diyor. Öyle bir propaganda yapılıyor. Güven kaybı oluyor ama... Çağırdınız işte konuşmaya geldik. 'Müdahale yok diyorsunuz' müdahale oluyor ama... Güven kaybı oluyor... Kendinizi dinlemeyeceksiniz. Kendi kafanıza göre hareket etmeyeceksiniz Sayın Valim"dedi.

VALİ SİNİRLENDİ

Bu sözler karşısında oldukça sinirlendiği gözlenen Vali Mutlu, "Evladım evladım.. Güzel kardeşim, sevgili genç, içeride bunları zaten konuşmak için bir araya geldik" dedi.

Sözlerine devam eden Gezi Parkı direnişçisi genç ise, "Ailelere deyin, ‘talimat vermeyeceğim. İstifa pahasına olursa olsun müdahale ettirmeyeceğim. Can güvenlikleri bizim elimizde önce Allah'a sonra bize güvenin korkmayın’ deyin Sayın Valim" dedi.

İSTİFA SORUSU SİNİRLENDİRDİ

Genç direnişçinin, "O zaman size talimat gelirse ben karara uymam diye istifa eder misiniz sayın Valim?" sorusu karşısında sinirlenen Vali Mutlu, "La İlahe İllah" dedi.

Bu konuşmalardan sonra Mutlu, eylemciye, "Rahat ol. Hepimizin isteği hiç kimseye bir şey olmadan eylemlerin bitirilmesi" şeklinde cevap verdi.

Vali Mutlu daha sonra görüşmelerin yapılacağı kafeye girdi.

İşte o direnişçiyle Vali Mutlu arasındaki diyalog:

EYLEMCİLER GÖRÜŞMELERDEN UMDUĞUNU BULAMADI

Vali Mutlu ile görüşen eylemcilerden çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Göstericilerden biri Vali Mutlu'nun gençleri dinlemediğini ve görüşmelerden sonuç çıkmayacağını belirterek, "Emniyet görevlilerinin müdahaleler sırasında orantısız güç kullandığını sorduk. Ancak bu sorulara da Sayın Vali hiçbir cevap veremedi. Bu görüşmelerden ben pek somut bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Çünkü sorularımıza hep yuvarlak cevaplar veriyor. Vali Bey Gezi Parkı'na müdahale olmayacağını söylüyor. Bu söze ne kadar güvenebiliriz. İki gün önce de müdahale olmayacağını söylemişti ama sabah uyuyan insanları biber gazlarıyla uyandırdılar. Görüşmelerin pek olumlu geçtiğine inanmıyorum" şeklinde konuştu.

MARJİNAL VE ÇAPULCU SÖZLERİNE CEVAP VEREMEDİ

Başka bir eylemci ile görüşme ile ilgili olarak, içeride tatmin edici cevap alamadıklarını söyleyerek, "Hazırlıksız bir organizasyon olmasından dolayı pek soru soramadık. Vali Bey gaz bombasının kullanılmasın yönelik sorulara hiç cevap veremedi. Başbakan'nın açıklamaları soruldu. İnsanlara çapulcu demesi ve direnişe katılan herkesi marjinal demesi soruldu. Hiç birine cevap veremedi" dedi.

Görüşmeden genellikle polisin orantısız güç kullandığının gündeme getirildiğini belirten başka bir eylemci ise "Sorulan sorular genellikle polis şiddetiyle alakalıydı. Mesela Çağlayan Adliyesi'ndeki gözaltıların sebebi soruldu. Vali bey, adli makamlardan böyle bir talebin geldiğini toplantı gösteri ve yürüyüş yasasına göre kamu alanlarında yürüyüş yapılamayacağından dolayı göz altıların olduğunu söyledi. Genel olarak polis şiddetinin münferit olaylar olarak değerlerdi" şeklinde konuştu.

DİYALOGU BAŞTAN BERİ İSTEMİŞTİM

Böyle bir görüşmeyi başından beri istediğini ifade eden Mutlu, "Bu diyaloğu başından beri her zaman arzu etmiştim. Mevcut gelişmeler şimdi bu fırsatı yarattı. Daha önceden yapmak gerekirdi. Bir eksiklikti" dedi.

"KOKOREÇ YOKSA GELMEM"

Eylemcilerin "Sizin de Geziye gelmenizi isterdik" şeklindeki konuşmaları üzerine Mutlu, "Vallahi gelmek isterim. Samimi söylüyorum" dedi.

Eylemciler, "Kimsenin güvenliğe ihtiyacı yok güvenliğinizi sağlarız diyerek" Vali Mutlu'yu Gezi Parkı'nda öğle yemeğine davet etti. Davet üzerine Vali Mutlu, "Kokoreç yoksa gelmem. Kokoreç varsa gelirim" dedi.

MÜDAHALE OLMAYACAĞINA GÜVENCE İSTİYORUZ

Vali Mutlu görüşmeye ilişkin basın mensuplarına bilgi verdiği sırada, bir kişi Vali Mutlu'ya hitaben, "Sıcak mesajlar verebiliyor musunuz? Vicdani bir muhasebe görevden alınmayı bile göze aldınız. Her şey güzel giderken televizyonu izlediğimde, ürktüm. Güven kaybı oldu. Buraya gelenler, Gezi Parkı'ndakiler tarafından yadırganabilir. Asla asla müdahale kararı vermeyin. Propaganda yapılıyor. Müdahale yok diyorsunuz müdahale ediliyor. Kendi kafanıza göre hareket etmeyeceksiniz. müdahale olmayacağına dair güvence istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konuşmalardan sonra Mutlu eylemciye, "Rahat ol. Hepimizin isteği hiç kimseye bir şey olmadan eylemlerin bitirilmesi" şeklinde cevap verdi.