Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Trabzon'daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karara yapılan itirazı kabul etti.

Vatan’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Başsavcılığı’nın, Trabzon Emniyet görevlileri hakkında verdiği takipsizlik kararını kaldırdı. Mahkeme, eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ile polis başmüfettişi Levent Yarımel’in ifadelerinin alınmasını istedi

Hrant Dink cinayetinde sorumlulukları olduğu iddia edilen kamu görevlilerinin yargı önüne çıkmaması eleştirilirken Rize’den sürpriz bir karar geldi.

Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine kararı değerlendiren Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Akçay, eski Trabzon Emniyet Müdürü Altay ile polis başmüfettişi Levent Yarımel’in dinlenmesi ve konu hakkında TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu’nun raporunun yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Mahkeme, Dink ailesinin avukatlarının soruşturmada dikkate alınmasını istedikleri Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu ile AİHM’in Dink davasında verdiği karara ilişkin olarak ise bir karar vermedi. Mahkeme, 11 Ocak’ta verdiği kararda Trabzon Emniyet görevlilerinin Meclis’te kurulan komisyonda verdiği ifadelerin değerlendirilerek yeni bilgi ve belgeleri tespit etmesi gerektiğini belirtti. Başkan Akçay, bu işlemler yapılmadan Trabzon Emniyet görevlileri hakkında takipsizlik kararı verilmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.

Bir uyuşturucu kaçakçılığı soruşturması nedeniyle tutuklanan eski emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, Dink cinayetinin soruşturulduğu İstanbul özel yetkili Başsavcı Vekilliği’ne verdiği ifadede başmüfettiş Yarımel’in Dink cinayetinin soruşturulduğu Trabzon’daki istihbarat LOG kayıtlarının Ankara’ya getirilmesi ve silindiği iddialarına ilişkin bilgi sahibi olabileceğini söylemişti. Arslan, Altay’ın ise cinayet konusuna ışık tutabilecek bilgiler verebileceğini belirtmişti.

Bu iddialar soruşturulacak

Dink ailesi avukatlarının verdiği dilekçede Başbakanlık Teftiş Kurulu raporundan alıntı yapılarak Trabzon Emniyet görevlileri ile ilgili şu iddialarla bulunuldu:

* Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü bu olayla ilgili olarak planlı bir istihbarat operasyonu yürütmedi. Cihat bölgeleriyle iltisaklı ve McDonalds bombalanmasını gerçekleştiren Yasin Hayal ve çevresindeki oluşum hakkında gerek teknik ve gerekse yardımcı istihbarat elemanı kullanmak suretiyle istihbarat toplamakla yetindi.

* Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün başarılı bir istihbarat çalışmasıyla YİE (Yardımcı İstihbarat Elemanı) Erhan Tuncel’den Hrant Dink’e ses getirecek bir eylem planladığı bilgisine ulaşılmakla beraber, sürecin devamında teknik takiple birlikte bu bilgiyi olgunlaştırarak Yasin Hayal ve çevresindeki şahıslara yönelik herhangi bir operasyon yapılmadı.

* Erhan Tuncel’in YİE’nın sona erdirilmesinin ardından, konunun takip edilmesinin zorlaşacağı ve tehdidin de varit olduğu göz önüne alınarak Hrant Dink’in korumaya alınmasını gerektirecek ciddi bulgulara ulaştığı konusunda İstanbul Emniyeti ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na herhangi bir bilgi iletilmedi.

* Trabzon İl Emniyet Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü ve Erhan Tuncel’den sorumlu görevlilerin görev yerlerinin de değiştirilmesiyle birlikte elde edilen bilgilerin operasyona dönüştürülmesinde zafiyete düşüldü ve yetersiz kalındı.