Hrant Dink cinayetinde “Kamu görevlilerinin ihmali olduğu” iddiasıyla yürütülen soruşturmada, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 9 emniyet görevlisi serbest bırakıldı.

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan aralarında eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın da bulunduğu 5 şüpheli ile aynı soruşturmada daha önce “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de içinde olduğu 4 şüpheli, “tasarlayarak kasten öldürme”, “örgüt kurmak, yönetmek ve örgüte üye olmak” suçlarından serbest bırakıldı.

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, gözaltına alınan ve “suç işlemek amacıyla örgüte üye olma ve tasarlayarak öldürmek” suçundan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel ile polis memurları Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya’nın “üzerilerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu”nu dikkate alarak “tutuklama tedbirinin mağduriyete sebep olacağı” gerekçesiyle serbest bırakılmalarına karar verdi.

Hakimlik, aynı soruşturma kapsamında daha önce “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklu bulunan ve yine “suç işlemek amacıyla örgüte üye olma ve tasarlayarak öldürmek” suçundan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen şüpheliler eski Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, polis amiri Özkan Mumcu ve polis memur Muhittin Zenit’in “üzerilerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu”nu dikkate alarak “şüpheliler hakkında tutuklama tedbirinin mağduriyete sebep olacağı” gerekçesiyle serbest bırakılmalarına hükmetti.

Nöbetçi hakimlik, soruşturma kapsamında daha önce “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklu olan eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in ise “tasarlayarak öldürme, örgüt kurmak ve yönetmek” suçlarından aynı gerekçelerle serbest bırakılmasına karar verdi.

Bu arada, şüpheliler Ramazan Akyürek, Ercan Demir, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit’in “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutukluluk hali devam ediyor. Söz konusu 4 şüpheli hakimliğin kararının ardından tutuklu bulundukları cezaevine gönderildi.

Soruşturmayı yürüten savcılık, Güler, Sarı, Angın, Gülbel, Ayhan ve Karakaya’nın yanı sıra, eski EGM İstihbarat Dairesi Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar, eski EGM İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Bülent Demirel hakkında, “kişiyi tasarlayarak kasten öldürme, örgüt kurma veya üye olma, resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin yok edilmesi ve gizlenmesi” suçlarından gözaltı kararı aldırmıştı.

Savcılık ayrıca, bu soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Akyürek, Demir, Mumcu ve Zenit’i de tutuklu bulundukları cezaevinden getirilmesine karar vererek, dosya üzerinden mahkemeye sevk etmişti. (imc TV)