Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine dair 2'si tutuklu 35 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilen dava duruşması, verilen aranın ardından İstihbarat Daire Başkanı ve dönemin Trabzon İstihbarat Daire Şube Müdürü Engin Dinç'in çapraz sorgusu ile devam etti.

Duruşmada, mahkeme heyeti Dinç'e sorular yöneltilmeyi sürdürdü. Heyetin yönelttiği "Zeynel Abidin Yavuz bilgisini ne zaman öğrendiniz?" şeklindeki soruya Dinç, "Erhan Tuncel ile konuşmamızda bu ismin zikredilip, zikredilmediğini hatırlamıyorum ama asıl konumuz da bu değildi" yanıtını verdi.

'NEDEN BİLGİ VERMEDİNİZ? - O KADAR VAKİT YOK'

Yine Erhan Tuncel'e ilişkin "Emniyet Müdürü'ne verdiğiniz brifingde neden bilgi vermediniz?" diye sorulan Dinç, bu kez "Birifing kısa bir bilgilendirmedir. Hangi, nerede eleman çalıştırıyorsunuz, kimdir şeklinde bilgi verilmez. O kadar vakit yok. Emniyet müdürümüz olduğundan zaten söylediği şeyi yaparız" dedi.

Dinç'e "Dosya içerisinde 12 rapor var, son üçü F3 raporu, diğerleri F4 raporu. Bakıldığında 7'nci raporda 'Ermenilere karşı büyük bir kin besliyor. Yasin Hayal bir daha eylem yaparsa İstanbul'da yaparım' demiş Erhan Tuncel'e. 8'inci raporda bir kişinin Yasin Hayal için TNT bulabileceğini Erhan Tuncel aktarıyor. Burada Erhan Tuncel, bilgiyi araştıracağını söylüyor. Ama sonrasında bu araştırmaya, konuya dair bir bilgi yok. Bununla ilgili sizin bir çalışmanız oldu mu?" sorusuna yöneltildi. Dinç, bu soruyu "O raporu tutan arkadaşlar mutlaka değerlendirmiştir. Düşünce aşamasında olduğundan kaynaklı bir şey yapılamaz. Düşünce aşamasında fiili duruma geçtiği zaman gereken yapılır" diye yanıtladı.

Verilen bu yanıt üzerine bu kez "Bütün bu olaylar olmuş, Hrant Dink öldürülmüş. Bütün bu olaylardan sonra ne düşünüyorsunuz. Yasin Hayal başkaları tarafından bu olayda kullanıldığını düşünüyor musunuz?" diye sorulan Dinç, "Biz bu grubu takip ettik. Erzurum ve Kocaeli eylemlerini engelledik. Çalışma o sırada olgunlaşmamış. Olgunlaşmadan operasyon başlatamayız" diye yanıt verdi.

'TİTİZ ÇALIŞIRIM!'

Heyet, cinayetin arkasında başka birilerinin olup olmadığı konusunda Dinç'e "Yasin Hayal ve çevresindekiler tek başına bu eylemi yapabilecek gücü var mı?" sorusunu da yöneltti. Dinç'in bu soruya yanıtı "Ciddi manada biz bu olayların üzerine gittik. Çalıştığımız gruplar bu grupların üzerine gitmemiz için yeterli bilgileri bize ulaştırmadı. Çok önemli bilgilere ulaştık. Eğer istihbarat bilgisi fiiliyata dönüşüyorsa zaten bizim görevimiz biter, gerekli iş başlar. Ben titiz çalışırım. Herkesin kendine göre bir çalışma yöntemi var. Ben olsaydım o durumda operasyon yapardım ama önceden ayrıldım" oldu.

'İSTİHBARATTA BİR DÖNÜM NOKTASI'

Dinç, ifadesinde Hrant Dink'in öldürülmesi ile istihbaratta bir dönüm noktası yaşandığını da söyledi.

'CİNAYETİN İŞLENECEĞİNİ ÖNGÖRENLER VARDI'

"Bazen şahsi hataları olayları farklı yere götürebiliyor. Hrant Dink için ayrı bir önlem alınmalıydı" diyen Dinç, devamında ise "Ben bazı şeylerin kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Cinayetin işleneceğini öngörenler vardı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyetinin dönemin istihbarat müdürlüğünün işleyişini sorduğu Dinç'in sürekli günümüz işleyişini anlatması ise dikkat çekti.

'EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜ ARAMA GEREĞİ DUYMADIK'

Dinç'e Mahkeme heyetinin ardından Dink'in avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise "Siz brifing ardından veya öncesinde emniyet müdürüne somut olarak Dink cinayetini aktardınız mı?" diye sordu. Dinç, bu soruya "Detaylı bilgi verdiğimi hatırlamıyorum. Biz bu konuyu İstanbul'a yazmışız, istihbarat dairesine yazmışız. Saklamak istesek buralara yazmazdık" yanıtı verdi. Verdiği bu yanı üzerine Hakimin "Siz o gece emniyet müdürünü aradınız mı?" diye sorduğu Dinç, "Arama gereği duymadık" dedi.

'HATIRLAMIYORUM'

Bakırcıoğlu'nun, "Siz görüşmeler yaparken aranızda ne konuşuyordunuz, cinayetin önlenmesine dair ne tür çalışmalar yaptınız" sorusu üzere ise Dinç, "Biliyorum nereye gitmeye çalıştığınızı" diye yanıt verdi. Keza "Yasin Hayal'e pansiyon tutulmasına dair tarafınızca bir talimat verildi mi?" şeklindeki soruya da Dinç, "Hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

Av. Bakırcıoğlu'nun Dinç'e "Yasin Hayal'in neden TNT'ye ihtiyaç duyduğunu hiç sorguladınız mı?" diye de sordu. Dinç'in bu verdiği yanıt ise "Bir şekilde bir eylem yapma hazırlığı içerisinde" oldu

"Erhan Tuncel ile yaptığınız görüşmede size iletilen isimlerin raporlara geçirilmesine dair bir talimat verdiniz mi?" diye sorulan Dinç, "Israrla bu konu üzerinden gelinmesi farklı şeyler düşündürüyor. Öldürülme günü çok iyi seçilmiş. Ülkeye zarar vermek isteyenlerin planıdır bu" dedi.

Dinç'in yöneltilen soruların birçoğuna ilişkin sık sık "Düşünce aşamasında olduğundan kaynaklı bir şey yapılamaz. Düşünce aşamasında fiili duruma geçtiği zaman gereken yapılır" savunmasına sarılması dikkatlerden kaçmadı.

Bakıroğlu'nun cinayete dair sorularını sorması ardından mahkeme heyeti, duruşmayı yarın devam edilmek üzere ara verdi.

Kaynak: DİHA