Kemal GÖKTAŞ / http://kemal-goktas.blogspot.com

 

MEĞER "GÖRÜŞME TRAFİĞİ" VARMIŞ


TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) Hrant Dink cinayeti davasında mahkemenin talep ettiği cinayet gününde Agos gazetesi önünde görülen şüpheli kişinin kimliğinin tespiti amacıyla talep edilen iletişim detay kayıtlarını mahkemeye gönderdi. Daha önce talep edilen saatte o bölgede hiçbir görüşme olmadığını bildiren TİB'in, bu defa 3 GSM şirketine ilişkin baz istasyonlarının olay tarihindeki numaralarını aldığı ve bu yöntemle yapılan sorgulamada tespit edilen görüşme trafiğinin mahkemeye gönderdiği belirtildi.

PAZARTESİ GÜNÜ YOLA ÇIKTI


Hrant Dink cinayeti davasının müdahil avukatlarından Esra Salmancı, "İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gelen TİB ile ilgili herhangi bir kayıt bulunmadığını" açıkladı. TİB yetkilileri ise görüşme trafiğinin çıkarıldığını ve geçen Pazartesi günü gönderildiğini, evrakın mahkeme dosyasına kısa sürede gireceğini belirtti.

'YÖNTEM' DEĞİŞTİ, GÖRÜŞME TRAFİĞİ ORTAYA ÇIKTI


TİB, daha önce Dink davasına bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin son olarak 16 Kasım 2011'de TİB'e intikal eden talebi üzerine 2011 yılına ait olan baz bilgilerinden yola çıkılarak 2007 yılında aynı mevkide kullanılan baz bilgileri tespit edildi. TİB, bu bilgilere dayanarak 17 Kasım'da GSM şirketlerinden bu baz bilgilerinden mahkeme kararlarında belirtilen tarih ve saat aralığındaki iletişimin bilgilerini göndermelerini istedi. Gelen kayıtların geçen Pazartesi günü (21 Kasım) mahkemeye gönderildiği belirtildi.

DAHA ÖNCE "KAYIT YOK" DEMİŞTİ


TİB'den giden detay kayıtlarında o bölgede yapılan görüşmelerin yer alıp almadığı ise yine merak konusu oldu. Çünkü TİB daha önce mahkemeye o bölgede 2 GSM şirketinin baz istasyonunun olmadığı, baz istasyonu olan bir operatörden ise talep edilen 15'er dakikalık iki zaman diliminde hiçbir görüşme yapılmadığını iddia eden bir yazı göndermişti. Edinilen bilgiye göre baz istasyonlarının olay tarihindeki numaraları alınarak yapılan tarama sonucunda dökümü alınan görüşme trafiği (kimin kiminle, ne zaman ve ne kadar süreyle görüştüğü, görüşme anında nerede olduklarını belirten kayıtlar) mahkemeye gönderildi.

KRİTİK BİLGİ


TİB yetkilileri Dink ailesinin avukatlarının cinayet gününe ilişkin görüntülerde şüpheli bir kişinin 14.53'te Akbank önünde ve 11.16'da Saray Kumaşçılık önünden cep telefonu ile konuştuğunun tespit edildiğini bildirmişti. Bu kişinin kimliğinin tespit edilebilmesi için konuştuğu iki noktanın Turkcell, Vodafone ve Avea için baz istasyonu bilgilerinin tespit edilmesi, ikinci aşamada ise elde edilen baz istasyonlarından 19 Ocak 2007 günü saat 11.10 ila 11.25 saatleri ve 14.45-15.00 zaman aralarında yapılan tüm görüşmelerin listesinin ve listedeki telefon numaralarının kimlere ait olduğunun tespit edilmesi istenmişti.


Mahkemenin bu talebi kabul etmesinin ardından TİB'den gelen yanıtta söz konusu bölgede hiçbir görüşme kaydının olmadığı bildirilmişti. Mahkemenin talebinde ısrarcı olmasının ardından TİB bu defa da "baz istasyonlarından yapılan görüşmelere ilişkin ayrıntılı bilgilerin istenmesinin, şüpheli ya da sanık olmayan çok sayıda kişinin görüşme kayıtlarının alınması anlamına geldiğini" ileri sürerek karara itiraz etti. Bu itirazın reddedilmesinden sonra mahkeme, TİB'den istenen kayıtların acilen gönderilmesini istedi.