Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmal ya da kasıt sahibi olduğu iddia edilen eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İl Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis hakkındaki kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

Mahkeme, bu şüpheliler hakkında izin yoluna başvurmaksızın, doğrudan soruşturma açılması gerektiğini vurgularken; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dink’le ilgili ihlal kararındaki tespitler ışığında işlem yapılmasını istedi. Dink Ailesi Avukatı Hakan Bakırcıoğlu, bu kararla birlikte Güngör, Cerrah, Güler ve altı polis hakkında dava açılmasının mümkün hale geldiğini belirtti.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre Avrupa İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin Dink- Türkiye kararı sonrasında Dink Ailesi avukatları 2011 yılında, ihmal ve kastı olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bu başvurudan iki yıl sonra çıkan 4. Yargı Paketi kapsamında, geçmişte verilmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair kararların etkin soruşturma yapılmadan verildiğine ilişkin AİHM’in kesinleşmiş kararı olması halinde üç ay içerisinde yeniden soruşturma açılacağı belirtilince avukatlar ikinci bir şikayet daha yapmıştı.

İstanbul Başsavcılığı, Trabzon’daki jandarma ve emniyet görevlileri hakkındaki evrakı yetkisizlik kararıyla bu şehre gönderirken, o dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler hakkındaki soruşturmayı yetkisizlik kararıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis ile dönemin Vali Yardımcısı Ergun Güngör hakkında, soruşturma izni verilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvurdu. İçişleri Bakanlığı tarafından atanan mülkiye müfettişi izin verilmemesi yönünde kanaat bildirince valilik de aynı yönde karar verdi. Dink Ailesi’nin bu karara yaptığı itiraz, 22 Ocak 2014’te İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. İstanbul Başsavcılığı da 21 Şubat’ta mahkemenin kararına dayanarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Vali Yardımcısı Ergun Güngör hakkında “Evrakın İşlemden Kaldırılmasına” karar verdi. Dink Ailesi, bu karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs’taki kararında, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırdı. Kararda, Dink’in ölümüne ilişkin AİHM kararında, kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yürütülmediğinin saptandığı ve 4. Yargı Paketi’ne göre de bu durumda yeniden soruşturma açılabileceği belirtildi. 

Avukat Hakan Bakırcıoğlu, bu karar ile birlikte eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis hakkında Dink cinayetinden ötürü dava açılmasının mümkün hale geldiğini ifade etti.