Dink cinayeti davasında Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün sorgusu yapıldı.

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, “Ali Öz ile ilgili HTS tespit değerlendirme tutanağı eksik" diyerek, bu aşamada soru yöneltmeyeceklerini belirtti. 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine dair açılan davanın 61’inci duruşması verilen öğle arasının ardından, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız’ın savunma ve çapraz sorgusu ile devam etti. Yıldız, “Emir ve talimat alsaydım cinayet bilgisini gerekli yerlere iletirdim. Bu konuda sorumluluk komutana aittir. Yetkili komutan bu bilgiyi değerlendirmemiştir. Benim kasıtlı bir davranışım yok” dedi. Aldığı bilgiyi gizlemediğini ileri süren Yıldız, “Cinayet planlamasında ilgimiz yoktur. Tetikçileri tanımıyorum” diye konuştu.

‘KORUNMASI ENGELLENDİĞİ İÇİN CİNAYET İŞLENDİ’

Yıldız, “Hrant Dink cinayeti Trabzon jandarması tarafından bildirilmediği için değil, tehditler bilindiği halde korunması engellendiği ve İstanbul Emniyeti tarafından korunmadığı için işlenmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Savunması ardından Yıldız’ın çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan’ın “Bilgiyi Ali Öz’e aktarmana rağmen bir işlem yapmaması ardından savcılığa bildirdiniz mi?” sorusuna Yıldız, “Benim yetkim değildi” diye yanıt verdi. Yıldız, Yasin Hayal’in ismini cinayetten önce duyduğunu ancak Erhan Tuncel ile Ogün Samast’ın ismini ise cinayet öncesi duymadığını söyledi.

ALİ ÖZ SAVUNMA YAPTI

Yıldız’ın sorgusunun tamamlanması ardından dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün sorgusuna geçildi. Öz, hiç bir örgüt ile ilişkisinin olmadığını söyledi. Öz, Dink cinayeti ardından müfettişlerin Trabzon’a geldiğini ve istedikleri tüm belgeleri kendilerine verdiğini söyledi. Öz, “Ne Dink’i ne de gazetesini bilirim. Gazetesini okumadım. Yasin Hayal ve diğerlerini de tanımıyordum. Bende olayı basından öğrenmiş oldum” dedi. 

‘KOMUTAN YAPACAKSA...’

Öz, komutan olduğu için tutuklandığını iddia etti. Öz, darbe girişimini komşularından öğrendiğini söyledi. Hrant Dink’in öldürüleceğine dair kendisine bilgi iletüldiğine ilişkin Öz, “ Ben bu bilgiyi hatırlamıyorum. Kayıtların yapılması, saklanması işlemini şube yapar, komutan yapmaz” dedi. Öz, “ Benim buradaki hatam şubeye çok fazla güvenmemdir. Kayıtlara girmediği için bilgi, işlem yapılmamıştır. Görev sonuç raporunu sadece şube müdür görür. Bunları komutan yapacaksa diğerleri ne yapacak. Bilginin doğruluğu ve kaynağı belli değildir. Doğru ifade vermek için neden bu kadar beklediler” diye konuştu. 

'HTS TESPİTLERİ EKSİK'

Öz, “Sadece bir toplantıda söylenen bir cümleden kaynaklı yargılanıyor olmam düşündürücüdür. İddianame hazırlanırken suçlu görülmüşüm” diye konuştu.  Savunması ardından Öz’ün çapraz sorgusuna geçildi. Dink ailesinin avukatı Hakan bakırcıoğlu, “Ali Öz ile ilgili HTS tespit değerlendirme tutanağı eksik. Savcılıktan talep edelim. Biz bu aşamada soru yöneltmeyeceğiz. Ali Öz’ün Hrant Dink cinayetinde ciddi sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Öz'ün sorgusu ardından duruşmaya Perşembe gününe kadar ara verildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı