Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle yargılanan Ali Öz'ün avukatının açtığı hakaret davası sonuçlandı.

 

TRABZON’da Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olduğu suçlamasıyla yargılanan Albay Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen’in, duruşma çıkışı tartışma sırasında kendisine, "Siz de adam öldürmeyi iyi bilirsiniz değil mi ?" dediği iddiasıyla Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu hakkında açtığı hakaret davası sonuçlandı. Mahkeme, Bakırcıoğlu’nu 1 yıl hapis cezasına çarptırdı ancak hükmü 5 yıl erteledi.

 

Hrant Dink’in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almamak ve görevi ihmalle suçlanan, Dink ailesinin de haklarında suç duyurusunda bulunduğu dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve istihbarat şubesinde görevli 7 askerin yargılandıkları davanın üçüncü duruşması 23 Ekim 2009 günü Trabzon 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

 

’SİZ DE ADAM ÖLDÜRMEYİ İYİ BİLİRSİNİZ DEĞİL Mİ?’ SÖZÜNE HAKARET DAVASI

 

Duruşmanın ardından mahkeme salonundan çıkan Albay Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen, basın mensuplarının sorularını ‘yayın yasağı’ konulması nedeniyle cevaplamamış; ancak Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, duruşmanın 25 Aralık’a ertelendiğini belirterek, istihbarat elemanlarının gizli oturumda dinleneceği açıklamasını yaptı. Belen’in basına bilgi vermesine tepki gösteren Avukat Ali Sürmen, "Şov yapmayın" diye çıkışarak avukat odasına doğru yürüyünce, Bahri Belen de, "Bir şey söylüyorsanız durup söyleyin ve cevabını bekleyin. Sokak çocukları gibi laf atıp gidiyorsunuz. Laf atıp gitmek avukatlara yakışmaz" diye yanıt verdi.

 

Sürmen’in, "Şov yapıyorsunuz. Niye açıklama yapıyorsunuz? Sizin zaten her şeye hakkınız var anasını satayım" sözleri üzerine devreye giren Avukat Hakan Bakırcıoğlu da, "Siz de adam öldürmeyi iyi bilirsiniz değil mi?" diye bağırdı. İki avukat arasında itişmeye varan olayı, araya giren mübaşir ve adliye çalışanları engelledi.

 

Bu olay sonrasında Avukat Ali Sürmen’in başvurusu üzerine Adalet Bakanlığı, Avukat Hakan Bakırcıoğlu hakkında soruşturma izni verdi. Bunun üzerine Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu hakkında, ‘Trabzonlular’a hakaret’ suçundan dava açıldı.

 

1 YIL HAPİS CEZASI

 

Trabzon 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen karar duruşmasında Avukat Ali Sürmen’in vekili Avukat Taner Sağır ile Avukat Hakan Bakırcıoğlu’nun vekili Avukat Bahri Belen hazır bulundu. Mahkeme, Türk Ceza Kanunu’nun ‘hakaret’ eylemini düzenleyen 125’inci maddesi uyarınca avukat Hakan Bakırcıoğlu’na 1 yıl hapis cezası verdi. Sanığın dana önce herhangi bir suç işlememesi, yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle cezayı önce 10 ay hapse indiren mahkeme, sanığın tekrar suç işlemekten çekineceği hususunda olumlu kanaate varıldığını da vurgulayarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve sanığın 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi. (Milliyet)