15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından uzun süre gelişme kaydetmeyen birçok soruşturmada önemli gelişmeler yaşanıyor.
 
Neredeyse 9 yılı sil baştan geçen, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada darbe girişiminden 12 gün sonra önemli gelişmeler yaşandı.
 
Bu gelişmeler, ana dava dosyasındaki sanıklarla birlikte yargılanmasına başlanan ve ‘FETÖ/PDY’ bağlantılı oldukları ileri sürülen kamu görevlilerinin ardından dönemin jandarma görevlilerine uzandı.
 
Zeynep Yüncüler’in BirGün’de yer alan haberine göre, 27 Temmuz günü 4’ü asker 5 şüpheli 31 Temmuz’da da aralarında askerlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Böylece 1 Ağustos günü, Dink cinayeti soruşturması kapsamında ilk kez asker ayağında toplam 26 gözaltı yaşandı.
 
3 Ağustos günü ilk kez bir jandarma görevlisi tutuklandı; soruşturma Savcısı Gökalp Kökçü tarafından ifadesi alınan şüpheli Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç’in tutuklanmasına karar verildi. Aynı gün ardından, tutuklanması istemiyle sevk edildiği nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılan eski uzman jandarma Yusuf Bozca, Cumhuriyet Savcılığı’nın itirazı üzerine tutuklandı.
 
6 Ağustos günü ise Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı. Aynı gün Trabzon Eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ile jandarma istihbarat görevlileri Adnan Acar ve Musa Yıldırım ise gözaltına alındı.
 
Soruşturma ile ilgili olarak 25 şüphelinin ise İstanbul Terör Şube Müdürlüğü’ndeki sorguları devam ediyor. Öz’ün de arasında bulunduğu 3 kişi ile birlikte emniyetteki gözaltı sayısı 28 oldu.
 
2007’DE AYNI GELİŞMELER OLABİLİRDİ
 
Darbe girişiminin ardından, Dink cinayeti soruşturmasında ilk kez jandarma ayağında 28 gözaltı ve 3 tutuklamanın yaşanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, söz konusu gelişmelerin 2007 yılı içerisinde de olabileceğine vurgu yaptı.
 
Av. Bakırcıoğlu şöyle devam etti: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bugün gerçekleştirdiği operasyon, yapılan gözaltı ve tutuklama işlemleri Hrant Dink cinayetini organize ve icra eden örgüte yönelik yapılan işlemlerdir. İstanbul ve Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin Dink cinayeti için organize olduklarına dair önemli deliller mevcuttur.
 
Esasında Dink cinayetinin işlendiği 2007 yılı itibari ile etkin ve derinlikli bir soruşturma yürütülmeli, deliller toplanmalı bugün yapılan gözaltı ve tutuklama işlemleri o tarihte yapılmalı idi. Müdahil taraf gözaltı ve tutuklamalara yönelik değerlendirmemizi delilleri ve alınan ifadeleri inceledikten sonra yapacağız.”
 
DERİNLİKLİ SORUŞTURULSUNLAR
 
Ayrıca, Av. Bakırcıoğlu, Dink cinayetinde rolü olduğu belirtilen ulusalcı yapılara ilişkin ise, “Soruşturmanın, Hrant Dink cinayetine giden süreçte cinayet için uygun zemin yaratılması uğraşı içerisine giren ‘ulusalcı’ yapı, kişi ve kurumları da içerek şekilde genişletilmesi ve bu kişi ve kurum görevlilerinin Dink cinayetindeki olası iştiraklerinin derinlikli şekilde soruşturulması gerektiği de açıktır” diye konuştu.
 
DRUŞMA BUGÜN
 
Dink cinayetine ilişkin açılan ana davanın, kamu görevlilerinin yargılandığı dava ile birleştirilmesinin ardından 6’sı tutuklu, 27’si kamu görevlisi 37 kişinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmesi bekleniyor.