Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Dikmen Vadisi'nde yapılan yıkımda yaşanan gerginlik sona erdi. Polis ve yıkım ekiplerinin saldırıları Dikmen Vadisi ile de sınırlı kalmadı. Vadi'nin dışında, Or-An tarafında Koza İnşaat tarafından yapımı planlanan bir üniversite arazisinde bulunduğu gerekçesiyle bir gecekondu da saldırıların hedefi oldu. Gecekondunun yıkımı gerçekleşirken, yıkımın 700 polis ile yapılması saldırının boyutlarını gözler önüne serdi.

 

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çevik Kuvvet ekipleri şantiye içinde bulunan gecekonduyu yıkmak için sabah saatlerinde vadiye girdi. Belediye ekiplerinin geldiği haberini alan mahalle sakinleri hemen toplandı. Vatandaşlar yıkıma engel olmak için belediye ekiplerine engel olmaya çalıştı. Polis toplanan grubu dağıtmak için gecekondu sakinlerine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

 

Ekiplerin alana girmesini engellemeye çalışan mahalle sakinleri ise barikat kurup, polise taş, şişe ve havai fişekle direndi. Gecekondu sakinleri inşaat alanının içindeki güvenlik noktasını ateşe verdi. Mahalleli ayrıca, inşaatın çevresinde bulunan bariyeri de yıktı.

 

Bir kişi gözaltına alınırken, 20'yi aşkın kişinin de yaralandığı öğrenildi. Yaralanmaların büyük bölümünün, polisin attığı plastik mermiden kaynaklandığı belirtildi. Polis müdahalesinde 1 yaşındaki bir bebek de yaralandı, Kaos GL muhabiri Ecem Morkoyun'un el tarak kemiği kırıldı.

 

'KUCAĞINDAKİ BEBEKLE POLİSİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ'

Yıkıma engel olmaya çalışan vatandaşlar değişik yöntemler kullandı. Bazıları ellerine geçirdiği yatak, lastik ve kanepeleri ateşe verip barikat kurdu. Bazıları ise gecekondu aralarından polise havai fişekle direndi. Kucağında bir bebekle polisin üzerine yürüyen gecekondu sakini ise paniğe neden oldu. Atılan gazdan etkilenen bebek ve ailesi bir süre sonra buradan uzaklaştı.

 

'GAZDAN ETKİLENEN ÇOCUĞA ÇEVİK KUVVET POLİSİ GAZ MASKESİ TAKTI'

Polisin müdahalesi sırasında vatandaşların yanı sıra çocuklarda atılan gazdan nasibini aldı. Polis nefes almakta zorlanan bir çocuğa gaz maskesi taktı.

 

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt da mahalleye geldi. Yıkım çalışmalarını durdurmak için aracı oldu.

 

Dikmen Vadisi'nde sabah saatlerinde başlayan yıkım gerginliği öğle saatlerine kadar sürdü. Birçok kez karşı karşıya gelen Çevik Kuvvet ekipleri ve mahalleli arasındaki gerginlik inşaat içindeki gecekondunun yıkılmasıyla son buldu. Belediye ekipleri ve polis bölgeden ayrıldı.

 

Polis, halkın barınma hakkına sahip çıkması karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Barikatlardaki Dikmen Vadisi halkı ve toplumsal muhalefet temsilcileri, sloganlar eşliğinde Barınma Hakkı Bürosu'na geçti.

 

Polis Vadi'nin çevresindeki bekleyişini sürdürürken, Dikmen Vadisi halkı "Direne direne kazanacağız", "Barınma hakkımız söke söke alırız" sloganları attı. Vadi halkı, polis tarafından gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ediyor.