Dicle Haber Ajansı (DİHA), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kalan ailelerle birlikte bir evin bodrum katına sığınan, muhabirleri Mazlum Dolan adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) "geçici tedbir" alınması başvurusunda bulunuldu.

Sokağa çıkma yasağının 78 gününü geride bırakan Diyarbakır'ın Sur ilçesine yönelik operasyonlar devam ederken,  aralarında bebek yaşlı ve yaralıların da bulunduğu 200'e yakın sivil insan ile birlikte sığındıkları bodrum katında mahsur kaldı.

DİHA muhabiri Mazlum Dolan adına, Sur'da devam eden "sokağa çıkma yasağı"na dair "gecici tedbir" kararı alınması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yapıldı.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Av. Ramazan Demir ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eşbaşkanları Av. Gülşen Özbek ile Av. Serhat Eren tarafından yapılan başvuruda, gazeteci Dolan'ın bulunduğu Sur'dan bugün içerisinde bulundukları tehlikeye dair attığı iki mesaja yer verildi.

Hazırlanan dilekçede, içerisinde bulunulan mevcut durumla ilgili şu şekilde:

"Hâlihazırda Diyarbakır Sur bölgesinde mahallesinde bir bodrumda onlarca yaralı insan ile ateş altındadır.

Başvurucunun yaşam hakkı ile fiziksel bütünlüğünün korumaya alınmasını, sokağa çıkma yasaklarının neden olduğu haksızlığın doğurduğu sonuçlar ve telafisi imkânsız zararların her geçen gün artarak devam etmesi ve başvurumuzun bu duruma dair TEDBİR talepli bir başvuru olması nedeniyle öncelikli olarak gündeme alınması zarureti ortadadır.

Bu nedenle, başvurumuzun öncelikli işlerden sayılarak derhal gündeme alınmasını talep etmek durumunda kaldık. Mahkemenizin bugüne kadar vermiş olduğu 5 tedbir kararından 4'ünün başvurucusunun hayatını kaybetmiş olması başvurumuzun da öncelikli olarak ve acilen ele alınması gereken başvurulardan olduğunu göstermek için ciddi bir örnektir."

Yukarıda izah edilen olay ve olgular ışığında; İç hukuka uygun olarak ilan edilmiş bir olağan üstü hal uygulaması bulunmamasına rağmen kapsamı ve süresi belli olmayan sokağa çıkma yasakları ve bu yasaklar süresince meydana gelen anayasal ve sözleşmesel hakların sürekli ve orantısız bir şekilde ihlali nedeniyle Mahkeme'nin İç Tüzük'ün 39. Maddesi uyarınca;

* Diyarbakır tarafından verilen Sur ilçesinde 03.12.2015 tarihli yasal dayanağı olmayan ve hak ve özgürlüklerin sürekli ve orantısız bir şekilde ihlal edilmesine neden olan sokağa çıkma yasağının uygulanmamasına ilişkin GEÇİCİ TEDBİR kararı vermesini;

* Bütün bunların yanı sıra hâlihazırda Sur ilçesinde bir bodrumda onlarca yaralı insan mahsur kalan, güvenlik güçlerinin ateşi altında bulunan başvurucunun yaşam hakkı ile fiziksel bütünlüğünün korumaya alınması için mahkemenizden başvurumuzun öncelikli işlerden sayılarak derhal gündeme alınmasını konusunda GEÇİCİ TEDBİR kararı verilmesini;

* AİHS'nin 2. Maddesi, AİHS'nin 3. Maddesi, AİHS'nin 5. Maddesi ihlal edildiğine ilişkin gerekçelerimizin kabulünü talep ederiz."