1992 yılında Diyarbakır’da katledilen Kürt aydını ve yazar Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Radikal gazetesinden Müge Akgün'e Batman'daki yaşama ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"YEREL YÖNETİM, BÖLGESEL YÖNETİM DİLLENDİRİLİYOR; BUNLARIN OLMASI LAZIM"

'Bölgesel yönetim' mevzuuna dikkati çeken Anter, "İstanbul 15 milyonluk bir devlet ve biz onu Ankara’dan yönetmeye çalışıyoruz. Bölgesel yönetim, yerel yönetim dillendiriliyor ya bunların olması lazım. Türkiye’nin coğrafi yapısından dolayı Türkiye’nin her bölgesinde ayrı bir karakter var. Trabzon, Amasya, Çorum ayrı bir kültür, Kürdistan bölgesi ayrı bir kültür başlı başına. İnsanları bir pota altına alınca öğütüyorsunuz. Gerçeklerimizi görmemiz lazım. Mezopotamya uygarlığın beşiği diyorlar. Mezopotamya neresi, herhalde Orta Asya değil. Burada yaşayan insanlar kimler, Kürtler. Bu gerçeği görmeden geçiştirilebilir mi?" diye konuştu.

"GÜNEY KÜRDİSTAN KURULMUŞ, HALEN 'KUZEY IRAK' DİYORLAR"

Anter, Güney Kürdistan'a "Kuzey Irak" denilmesine de tepki göstererek, "Güney Kürdistan kurulmuş, hâlâ Kuzey Irak, Kuzey Irak halkı deniyor. Allah aşkına ağzınıza Kürt lafını yakıştırın artık. Ne istiyorsunuz bu Kürt halkından? Bu durumlar keşke yaşanmasaydı. Babam hapislere girdi, işkenceler gördü 'Bu işler böyle çözülmez. Oturacaksınız masa başına çözeceksiniz' diyordu. Bu laf 50 sene evvel söylenmiş. Binlerce insan öldükten sonra masaya oturuldu. Her zaman söylüyorum. Türkiye kendisiyle hesaplaşmalı. Erdoğan kalktı, 'Dersim halkından özür diliyorum' dedi. Ama resmiyette değil tabii sözde," dedi.

"TUTARLILIK OLMASI LAZIM"

Hükümetin söylemlerinin, bir yol açtığını ama ertesi gün tavrın hemen değişebildiğini aktaran Anter, "Tutarlılık olması lazım. Açılım süreci lafla olmuyor. Mesut Yılmaz 'Avrupa yolu Diyarbakır’dan geçer', Demirel de 'Bir koyun sürülse benden sorulur' demişti, ne oldu, her şeyi kendileri yaptılar. Acı gerçekleri gördüğümüz için kafamızda hep kuşku var," ifadelerini kullandı.