Avrupa ve Amerika’da faaliyet gösteren diaspora kuruluşları, HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’la birlikte HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına ve son dönemde Türkiye’de demokrasi ve insan haklarına yönelik olarak artan hak ihlallerine tepki gösterdi.

Avrupa’daki Ermeni kurumlarını temsil eden çatı kuruluşu olan Adalet ve Demokrasi için Avrupa Ermeni Federasyonu (EAFJD), HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’la birlikte HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından tutuklanmalarına dikkat çekerek, “Erdoğan ve Türkiye yönetimini kınıyoruz” dedi. 

Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel merkezli olan EAFJD, HDP’ye dayanışmasını ifade ederek, gözaltı ve tutuklamaların hukuksuz olduğunu savundu.

HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’la birlikte HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından tutuklanmalarına bir tepki de Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nden (ANCA) geldi. 

ABD’nin başkenti Washington DC’de faaliyet gösteren ANCA, “hukuka aykırı” olarak nitelendirdiği tutuklamaları kınadıklarını açıklarken, bu konuda ABD yönetimi ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na yönelik olarak bir kampanya başlattı.  



Tutuklanan HDP’li milletvekillerinin derhal serbest bırakılması için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e kınamanın ötesinde somut girişimde bulunma çağrısında bulunan ANCA, kampanyayı desteklemek isteyen internet kullanıcılarının da katılımını sağlamak için www.anca.org/HDP internet sitesini sosyal medya hesaplarından da paylaştı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)