Türkiye’nin en yeni, en dar ve gizli örgütü Devrimi Karargah hakkında kimsenin doğru dürüst bir bilgisi yokken, yapılan operasyonlarla onlarca farklı görüşten kişi Devrimci Karargah üyesi olmaktan tutuklanmıştı. Bu nedenle, polis ve savcılığın Devrimci Karargah’ı gizli bir örgütten ‘Yol geçen Hanı’na çevirdiği yorumları yapılıyordu. Ömrünü sol örgütlerle mücadeleyle geçirmiş Hanefi Avcı’dan, SDP, TÖP gibi solun farklı legal oluşumlarına, yayıncılardan editörlere birbirinden alakasız insan komik gerekçelerle tutuklandığından ‘torba dava’ olarak adlandırılan davada uzun süre tutuklu kalan aralarında SDP Genelş Başkanı Rıdvan Turan’ın da bulunduğu çok sayıda kişi daha önceki mahkemelerde tahliye olmuştu.

 

 

Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyeleri dahil olmak üzere, 12'si tutuklu 57 sanığın yargılandığı Devrimci Karargah  davası kapsamında 19 aydır tutuklu olarak yargılanan 8 kişi tahliye edildi.

 

İbrahim Turgut, Baha Okar, Semih Aydın, Nejdet Kılıç, Şeyma Özcan, Gülseren Poyraz, Benay Can ve Umur Sayadal bugünkü mahkemede torbadan çıkarılan isimler oldu.

 

Davanın bugünkü duruşması öncesinde açıklama yapan Milyonlar Adalet İstiyor üyeleri, 600 gündür tutuklu bulunan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi; "Bu dava hukuki değil, siyasidir" dedi.

 

Açıklamaya Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Cumhuriyet ve Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melda Onur, davada tutuksuz yargılanan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ve gazeteci Ahmet Şık da destek verdi.

 

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan beşinci duruşma saat 14.00'te başladı. İlk olarak diğer sanıklardan ayrı olarak salona alınan Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı savunma yaptı. Diğer sanıklar Avcı'yla birlikte yargılanmak istemediklerini söyleyerek önceki celselerde mahkemeyi protesto etmişlerdi.

 

Daha sonra diğer sanıkların savunmasına geçildi ve 19 aydır tutuklu olarak yargılanan İbrahim Turgut, Baha Okar, Semih Aydın, Nejdet Kılıç, Şeyma Özcan, Gülseren Poyraz, Benay Can ve Umur Sayadal tahliye edildi. Mahkeme, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 18 sanığın tutukluluk halenin devamına karar verdi.

 

Bir sonraki duruşma 7 Ağustos'a ertelendi.