Devrimci Karargah Örgütü” üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 11'i tutuklu 89 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, 4 sanığın daha tahliyesine karar verdi.

 

Türkiye Gerçeği Dergisi yazarı Mehmet Güneş, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın aralarında bulunduğu çok sayıda sosyalistin kurmaca bir iddianame ve olmayan delilerle yargılandığı "Devrimci Karargah Davası"na devam edildi.

 

Kamuoyunda büyük şüpheler oluşturan, birbirleriyle ve adı anılan örgütle hiçbir ilişkisi olmayan birçok insanın tutuklandığı "Devrimci Karargah Davası" son tahliyelerle çökerken, adeta Hanefi Avcı’nın üzerine kaldı.

 

Bilindiği gibi yıllarca sol örgütlere karşı mücadele etmiş, birçok işkence ve yargısız infaz olayından sorumlu olduğu iddia edilen ve Eskişehir Emniyet Müdürü olan Hanefi Avcı, “Haliç'te Yaşayan Simonlar / Dün Devlet Bugün Cemaat” adlı kitabında Fethullah Gülen Cemaati’nin bazı uygulamalarını eleştirince hedef yapılmış, kısa süre sonra da hem Ergenekon’a, hem Devrimci Karargah’a üye olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

 

Kendisi de sağ ve muhafazakar fikirlere yakın olan, çocuklarını cemaat okullarına gönderen ve cemaate yakın duran Hanefi Avcı polis içindeki ekipleşmeler ve çekişmeler sonucu Fethullah Gülen cemaatinin tanık olduğu yanlışlarını dile getirince çeşitli kurgularla cezaevine gönderilmişti.

 

Hanefi Avcı’nın yaşadığı hukuksuzluğa geçmişte sola karşı işlediği suçlar nedeniyle sol karşı çıkmadı. Oysa Avcı, yaptığı iddia edilen işkenceler ve yargısız infazlar nedeniyle tutuklanmamıştı.

 

İçinden geldiği sağ-muhafazafakar kesim de kendilerini eleştirdiği için sahip çıkmadı. Ortada kalan Hanefi Avcı neredeyse bütün sanıkların tahliye olduğu 89 sanıklı kurmaca Devrimci Karargah davasından tutuklu kalan 7 kişiden biri durumunda kaldı.

 

“SUÇSUZ OLDUĞUMU, SİZ BENDEN DAHA İYİ BİLİYORSUNUZ”

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da bulunduğu 11 tutuklu sanık ile 14 tutuksuz sanık katıldı.

 

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Hanefi Avcı, “Bu dava, siyasi bir dava olduğu için beni tahliye etmiyorsunuz ama benim suçsuz olduğumu, siz benden daha iyi biliyorsunuz” dedi.

 

Hakkındaki suçlamaları reddeden sanık Avcı, tahliyesini talep etti. Diğer tutuklu sanıkların da söz alarak, tahliyelerini talep etmesinin ardından, duruşmaya ara verildi.

 

Verilen aranın ardından taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Necdet Öztürk, Emrol Pamuk, Mehmet Güneş ve Vedat Yıldız'ın tutuklu kaldığı süre ve dosya kapsamı göz önüne alınarak, oy birliğiyle tahliyelerine karar verdi.

 

Heyet, aralarında Hanefi Avcı'nın da bulunduğu 7 tutuklu sanığın mevcut delil durumu ve kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması nedeniyle bu hallerinin devamına hükmetti.

 

Esas hakkında görüşünü açıklaması için dava dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Aralık 2012 tarihine erteledi. Bu arada, tahliyelerin ardından davada tutuklu sayısı 7'e düştü.

 

İDDİANAMEDEN

Dava dosyasındaki 4 ayrı iddianamede, tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, “Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım”, “yargı görevini yapanı etkileme”, “soruşturmanın gizliliğini ihlal”, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme”, “ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeniyle 6136 sayılı yasaya muhalefet” ve “zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme” suçlarından toplam 23 yıl 4 ay ile 51 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

 

Hanefi Avcı'nın kullandığı telefon hattının sahibi olduğu öne sürülen Nejdet Kılıç'ın, “Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak” ve “6136 sayılı yasada belirlenen bıçakları izinsiz bulundurmak” suçlarından 9 ile 18 yıl arasında hapse çarptırılması talep edilen iddianamede, diğer sanıkların da 9 ay ile 300 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talip ediliyor.

 

Dava dosyası, son olarak, “Devrimci Karargah terör örgütü üyesi oldukları” iddiasıyla yargılanmaları istenen 14'ü tutuklu 16 sanıkla ilgili açılan dava dosyasıyla da birleştirilmişti.