Ülkelerindeki savaştan kaçarak İzmir’e gelen yaşları 12 ile 17 arasındaki 21 Afgan çocuk, nisan ayında Aile ve Sosyal Politikalar İzmir Müdürlüğü ekipleri tarafından sokakta kaldıkları ve kimsesiz oldukları için Işıkkent Geri Gönderme Merkezi’nde devlet korumasına alındı. Çocukların çoğu merkezin kendilerine uygun olmadığı gerekçesiyle kaçmak istedi. İzmir Valiliği, barodan yardım talebinde bulundu.

Mehmet İnmez'in Habertürk’deki  haberine göre, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nuriye Kadan ile Göç ve İltica Komisyonu’nda görevli avukatlar, temmuz ayında Geri Gönderme Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Çocuklarla görüşen avukatlar, merkezin çocuklar için uygun olmadığını, yetişkinlerle kalındığını belirleyerek, 21 çocuğun acilen Erzincan’daki Çocuk Destek Merkezi’ne gönderilmesi için İzmir Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurdu.

‘21 ÇOCUK AYNI ANDA TOPLUCA NASIL KAYBOLUR?’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Afgan çocukları 23 Temmuz’da Erzincan’daki Çocuk Destek Merkezi’ne gönderdi. Çocuklar 1 hafta içerisinde esrarengiz biçimde kayboldu. 2 gün arayla Çocuk Destek Merkezi’nden kaçan çocuklar bulunamadı. Kurum yetkililerinin kayıp başvurusunun ardından polis soruşturma başlattı. Erzincan Valiliği, çocukların çarşıya çıktığını ve geri gelmediğini belirtti. 4 ay geçmesine rağmen kayıp 21 çocuktan birine dahi ulaşılamadığı gibi kiminle ve nasıl kaçtıkları yönünde de ipucuna rastlanılmadı.

Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan çocukları daha iyi şartlarda yaşaması için kurtardıklarını ama çocukların kaybolduğunu söyleyen avukat Nuriye Kadan, şöyle konuştu: “Biz o çocukları sokaktan ve zor şartlardan kurtardık. Güvenli olsun diye Erzincan’da devlet korumasına alınmasını sağladık. Ama 21 Afgan çocuk 1 hafta sonra kaldıkları kurumdan topluca kaçmış. Nereye ve nasıl gittikleri yönünde bilgi yok. Bu çocukların hiçbiri bölgeyi bilmedikleri gibi Türkçe de konuşamıyor. Bu çocuklar IŞİD gibi örgütlerin eline, organ mafyası veya fuhuş çetesinin tuzağına mı düştü? 21 çocuk bir anda topluca nasıl kaybolur? Çocukların bir kişinin organizasyonu olmadan gitmesi imkânsız. Baro olarak bu olayın peşini bırakmayacağız.”

‘ACİLEN BULUNMALI’

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Eda Bekçi de çocuklardan haber alamadıklarını ve hayatlarından endişe ettiklerini söyledi. 21 çocuğun sorunlu ve intihar eğilimli olduğunu da belirten Bekçi, “Bu çocuklar İzmir’de kalırken sorunlu çocuklardı. Devlet bu çocukları acilen bulmalı. Belki denizden Avrupa’ya gittiler, belki de boğuldular” dedi. Erzincan Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ise çocukların 2 gün arayla dışarı çıktıktan sonra kuruma dönmediklerini, olayın polise intikal ettiğini ve soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.