İlk Süryani milletvekili BDP'li Erol Dora, 'Ay' olan soyadını 'Bartuma' olarak değiştirmek isteyen Süryani vatandaşla ilgili 'Soyadı kanununa göre yabancı ırk ve millet isimleri kullanılamaz' gerekçesini eleştirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Süryanice soyadı başvurusunu reddetmesine Türkiye'nin ilk Süryani Milletvekili Erol Dora tepki gösterdi. BDP Mardin Milletvekili Dora, 'Soyadı Kanunu'nda 'yabancı ırk ve millet isimleri kullanılamaz' ifadesi var. Ancak bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yabancı olarak nitelendirilemez' dedi.

Adını Paulus, soyadını da Bartuma olarak değiştirmek için dava açan Süryani Favlus Ay'ın başvurusunun reddedilmesini Erol Dora AKŞAM'a değerlendirdi.

Türkiye'de çok şeyin değiştiğini vurgulayan Dora, Süryani ve benzeri farklı kökenli vatandaşların kendisini bu ülkeye ait hissetmesi için kendi geçmişleri ile ilgili unsurları rahatlıkla kullanabilmeleri gerektiğini vurguladı. Konuyu TBMM'de gündeme getireceğini belirterek şunları söyledi:
'Soyadı Kanunu'nda 'yabancı ırk ve millet isimleri kullanılamaz' ifadesi var. Ancak bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yabancı olarak nitelendirilemez. Türkiye farklı etnik grupların bulunduğu insanlardan oluşuyor. Bu Türkiye'nin gerçeği. Herkes kendi etnik yapısına göre soyadını kullanmalı. Türkiye AB'ye girmek için müzakere halinde. Devlet vatandaşlarını kucaklamalıdır. Artık çağımızda bu kanunların yeri yok. Bu tür kanunlar insanları birbirinden ayırır. Bir Türk nasıl kendi istediği soyadını kullanıyorsa Süryani'nin de kendi soyadını kullanma hakkı olmalıdır.'

DAVAYI MAHKEME AÇTI

Favlus Ay'ın isim değişikliği başvurusunun ardından Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi, Soyadı Kanunu'nun 'Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz'' hükmünü içeren 3. maddesindeki '... yabancı ırk ve millet isimleriyle...'' ibaresinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, talep 8'e karşı 9 oyla reddedilmişti.