Türkiye’de Kürt sorununun çözümünde diyalogun başlatılması için Uluslararası Barış İnisiyatifi (IPI) bugün kuruluşunu ilan etti.

IPI, Nobel Barış Ödülü sahibi emekli Başpiskopos Desmond Tutu’nun çağrısıyla kuruldu. Uluslararası alanda tanınmış birçok kişinin imza attığı çağrıda Tutu, Kürt sorununun barışçıl çözümünün demokratik Türkiye’nin inşası için ön koşul olduğunu belirtirken, "Temel gerçekler sonsuza kadar inkar edilemez," diyerek Kürt halkının diğer yurttaşları ile birlikte paylaştıkları ülkenin kalıcı geleceğini oluşturduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Başpiskopos Desmond Tutu'nun çağrısı ise şöyle:

Türkiye'de Kürt Sorunu - Şimdi Diyalog Zamanıdır

"Türk hükümeti ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasında 2009 yılının başında başlayan görüşmeler çatışma açısından önemsiz nedenlerden ötürü bozuldu. Bizce diyalog yeniden başlatılmalıdır.

Herhangi bir görüşmenin başarılı olması için Kürt halkının diğer yurttaşları ile birlikte paylaştıkları ülkenin kalıcı geleceğini oluşturduğunun kabul edilmesi gerekir. Temel gerçekler sonsuza kadar inkar edilemez ve kalıcı barış yönünde gerçek bir diyalog ileriye doğru tek uygun yol olarak görülmektedir.

Taraflar arasındaki diyalog, çatışmaya barışçıl bir çözüm sağlamak için tek yoldur ve demokratik Türkiye inşası için ön koşuldur. Başarılı diyalog diğer tüm yöntemleri gereksiz hale getirecek.

Barış görüşmeleri, hiçbir belirgin sonu olmayan uzun süreli bir çatışmanın gölgesinde yaşayan Kürt ve Türk halkları için umut getirecektir.

Daha iyi bir gelecek için asla geç kalınmış değildir. Şimdi kördüğümü çözme ve kalıcı barış için temel atmanın zamanıdır.

Bundan dolayı biz taraflara, tüm Türkiye halklarının iyiliği için, barış ve demokrasiye yeni bir şans verme amacıyla, iyi niyetle görüşmeleri yeniden başlatmak için gerekli adımları atmaları çağrısında bulunuyoruz.

Tanrı sizleri korusun…"

ÇAĞRIYA BİR ÇOK KİŞİ DESTEK VERİYOR

Desmond Tutu’nun çağrısına destek verenler arasında, Tibet’in Ruhani Lideri Dalai Lama, Doğu Timor eski Devlet Başkanı Jose Ramos Horta, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD Eski başkanlarından Jimmy Carter, Norveç eski Başbakanı Kjell Magne Bondevik, İsveç eski Başbakanı Ingvar Carlsson, Finlandiya eski Başbakanı Paavo Lipponen, Danimarka eski Başbakanı Ander Jorgensen ve Danimarka eski Dışişleri Bakanı Kjled Olesen bulunuyor. (anf)