26 Şubat'ta Uludağ Üniversitesi’nde dersteyken gözaltına alınan ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan Gizem Yerik adlı üniversite öğrencisine yöneltilen sorular dikkat çekti.

Bianet’ten Beyza Kural’ın haberine göre Yerik’in, akademisyenlerin bildirisine destek metnine imza vermesi, haber paylaşımları, retweetler, Cizre’de bodrumda mahsur kalanlara ilişkin iletileri, Kobani direnişinde yaşamını yitiren Arin Mirxan’a dair ifadelerinin de olduğu 35 paylaşımı benzer sorularda karşısına çıktı.

AVUKAT: USÜL ÇİĞNENDİ

26 Şubat'ta Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde dersteyken terörle mücadele polislerince gözaltına alınan Gizem Yerik, cumhurbaşkanına hakaret ve örgüt propagandası yapmakla suçlandı. İddiaları reddetti.

"TUTUKLULUK EĞİTİMİNİ ENGELLER"

Avukatları delil karartma ihtimali olmadığı ve tutukluluğun eğitim hayatını engelleyeceğini söyledi. Yerik'in paylaşımlarının eleştiri ve düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu, paylaşımlarındaki çoğu şeye katılmadığını, haberin yayılması anlamında paylaştığını beyan ettiğini ve propaganda suçunun unsurlarının oluşmadığını belirtti.

TEK KİŞİLİK HÜCREDE

Gizem Yerik, Mudanya Sulh Ceza Hakimliği’nce 26 Şubat’ta tutuklandı.  Bursa E tipi cezaevinde tek kişilik hücrede tutuluyor. Siyasi tutukluların olduğu koğuş olmadığı için başka bir hapishaneye nakledilmesi bekleniyor. Avukatları tutukluluk karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

DOSYADA GİZLİLİK KARARI

Yerik’in avukatı Umut Beyaz, hukuki anlamda usulün çiğnendiğini belirtti:

“Emniyete gittiğimizde bize ihbar olduğu söylendi. Görevliler tüm evrakları bizden sakladı. Gözaltı kararı dahi yoktu. Savcı ile görüştüğümüzde gözaltı için talimat verdiğini söyledi. Saat 17.00’ye dek bizi oyalayarak ve fiziki engellerle görmemiz gereken evrakları göstermediler. Saat 17.00’de dosyaya gizlilik kararı aldık dediler.”

35 SORUDAN SEÇMELER

Gizem Yerik’e susma hakkını kullandığı emniyette ve savcılıkta aynı 35 soru soruldu.

Sorularda “örgütün güdümünde faaliyet gösteren haber siteleri” ifadeleri yer aldı.

"KÜRDİSTAN NERESİDİR?"

Suçlamalara gerekçe sunulan paylaşımları ve sorguda iletilen sorulardan bazıları şöyle:

* Akademisyenler tarafından hazırlanan bildirinin hakkında bildiklerinizi anlatın? Sosyal medya paylaşım siteleri üzerinden bahse konu bildiriye destek olmak amacıyla imza toplanmasını kim organize etmektedir?

* Kürdistan neresidir? Sınırları hakkında bilgi veriniz?

"KAHROLMASINI NEDEN İSTİYORSUNUZ?"

Sorguda sorulan sorulardan birisinde uzun bir yorum bölümü var. "Kahrol T.C." paylaşımına dair "Türkiye Cumhuriyeti devletinin kahrolmasını neden istiyorsunuz" sorusunun ardından sorguda şu yorum yapılıyor:

"PKK/KCK ve diğer Terör Örgütleriyle mücadele ederken Şehit Olan Asker, Polis, Hakim, Savcı ve sivil Vatandaşlarımız için Türkiye Cumhuriyeti Devleti Halkı ile birlikte Yitirdikleri Canlar için Üzüntülerinden Kahrolurken, Siz de üzüntüden kahroluyormusunuz, Yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kahrolmasını isteyen biri olarak mutlu mu oluyorsunuz"

"KÜRTÇE BİLİYOR MUSUNUZ?"

* Kürtçe biliyor musunuz?

* "Kobane Resiste" yazısının anlamını biliyor musunuz?

“VAHŞET BODRUMUNDA İNSANLIK ÖLÜYOR”

“VahşetBodrumundaİnsanlıkÖlüyor” ve “Bizim içimiz bodrum katı. Bizim içimiz yanarak can veriyor” iletileri de sorulara konu oldu.

Söz konusu paylaşımlarla ilgili sorularda “... güvenlik güçlerine teslim olmayarak direnen aralarında örgütün üst düzey sorumlularının olduğu örgüt üyesi şahısları sivil vatandaşlar şeklinde lanse edip paylaşmakta amacınız nedir” ifadeleri yer aldı.

"BEDDUALAR SÖZLÜĞÜ"

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasına konu olan iki paylaşım ise “Tayyip’e beddualar sözlüğü yazdım 5 vakit el açıp dua ediyorum: Zalimleri Kahret Ya Rab” ve “Erdoğan’la yakın temas kuran kalpten gidiyor şrfsz ruh emici…” ifadeleri oldu.