Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde, demokratik çözüm sürecini halka anlatmak amacıyla Dersim merkezde bulunan Seyit Rıza Meydanı'nda kurulan "Demokratik kurtuluş ve çözüm çadırı"nda nöbet eylemi yapılıyor.

Yaklaşık bir aydır yapımına başlanan ve büyük bir çoğunluğu tamamlanan karakolları protesto etmek için Barış Anneleri İnisiyatifi aktiviteleri öncülüğünde yüzü aşkın kişi Seyit Rıza Meydanı’nda toplandı.

Diyarbakır ve İstanbul’dan gelen Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri daha sonra araçlarla Sinan Köyüne hareket etti. Sinan Köyü’nde köylüler tarafından karşılanan kitle karakolun yapıldığı yer olan Sinan Kalesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

'DERSİM'E KARAKOL İSTEMİYORUZ'

Karakola varan anneler burada “Dersim’e karakol istemiyoruz”, “Bijî serok Apo” sloganları attı. Çalışmaların aralıksız devam ettiği karakol inşaatının etrafı tellerle çevrilirken içeri kısımda da çok sayıda zırhlı aracın bekletildiği görüldü. Aynı şekilde kurulan mobese kameralarla da kayıtların yapıldığı gözlendi. Tellerden geçemeyen anneler karakol kapısının önünde basın açıklaması yaptı.

'KARAKOLLARIN YAPIMINI SAVAŞ GEREKÇESİ SAYARIZ'

Barış Annesi aktivisti Döndü Ergin, Dersim’e karakol istemediklerini ve bir an önce karakol ve baraj yapımlarının durdurulmasını istedi. Ergin, “Sayın Öcalan bir sözü ile Kürt halkını barış için çalışmaya ikna etti. Tutuklu olan bir önder bunu yapıyorsa bir devlet bunu yapamıyor mu? Bir devlet halkını barışa ikna edemiyor mu, bu karakolları yapıyor? Devlet bir an önce bu karakolların ve barajların yapımlarını durdursun. Bu karakolların yapımını bizler savaş gerekçesi sayarız” ifadesinde bulundu.

Dersim halkının onurlu bir halk olduğunu ifade eden Ergin, “Dersim’in kadınları, Dersim’in gençleri, Dersim’in erkekleri onur sahibidirler. Dersim’den Sakineler, Beritanlar, Besêler çıkarak bir onur yarattılar. Bugün bu karakollarla yapılmak istenen Dersim halkına bir onursuzluk dayatmaktır. Ama Dersim halkı bu onursuzluğu kabul etmeyecektir. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da bunun cevabını vereceklerdir” dedi.

'GERİLLALAR DAĞLARI BİZE EMANET ETTİ'

Gerillanın geri çekilirken dağları kendilerine emanet ettiğini belirten Barış Annesi Aktivisti Cemile Akgün, “Bu süreç başladığı zaman gerillalar ‘Bu mücadeleyi size emanet ediyoruz’ dediler. Biz de dedik ki emanetiniz başımız gözümüz üzerine. Bu şiardan yola çıkarak bu emanetlerine en iyi şekilde sahip çıkacağız. Bunun için bu karakolların yapımı durdurulana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu gün karakolların durması için ve askerlerin kışlalarına çekilmesi için sadece bir uyarı yapıyoruz. Eğer bu savaş hazırlıkları devam ederse biz kendimiz gelir hepsini yerle bir ederiz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kitle yarın saat oturma eylemi gerçekleştirdi. Karakol inşaat çalışmalarında da çok sayıda kemik çıktığı ve kemikleri yollarda olduğu görülürken etrafta tarihi kalıntıların parçalarına da rastlandı. (ANF)