Dün Diyarbakır'da yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen törenin ardından PKK'nin kurucularından Sakine Cansız'ın cenazesi memleketi Dersim'e getirilmişti. Sabahın erken saatlerinde ise binlerce kişi Sakine Cansız'ın cenazesinin bulunduğu Dersim Cemevi'ne gelmeye başladı.

Siyahlar giyinen kadınlar, cemevindeki cenazenin başında Kürtçe'nin Dimilkî ve Kurmanci lehçelerinde ağıtlar yaktı, duygulu anların yaşandığı görüldü. Cemevine gelen kadınlar da tek tek Cansız'ın tabutunu öperek, vedalaştı.

Cemevinde ağıt seslerine zılgıt ve slogan sesleri karıştı. Cemevinin etrafındaki yüksek binalara, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in büyük boy fotoğrafları asıldı.

ON BİNLERCE KİŞİ CEMEVİNE YÜRÜDÜ

Şehir merkezinde bir araya gelen on binlerce kişi, cemevine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, İstanbul Barış İçin Kadın Girişimi, 78-Girişimi, HDK, EMEP, ESP, Halk Cephesi, BDP ve DHF gibi örgütlerin dışında on binlerce kişi katıldı.

Yapılan yürüyüşte "Barışa uzanan eller kılırlısın", "Dersim uyuma şehidine sahip çık", "Jin jiyan azadi", "PKK halktır halk burada", "Biji Serok Apo" ve "Sakine yoldaş ölümsüzdür" sloganları atıldı.

Sakine Cansız'ın cenazesi, evinde yapılacak törenin ardından Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek. (anf)