Dersimliler, 1937-38 Tertelesinin (Soykırım) 76. yıl dönümünde basın açıklamaları yaparak soykırımı protesto etti.

Galatasaray Meydanı'nda ilk olarak Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Çevre Derneği ortak açıklama yaptı.

"Dersim 38 katliamdır", "Dersim faşizme mezar olacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atan Dersimlilerin, açıklamanın ardından yapmak istedikleri yürüyüş polis tarafından engellenince oturma eylemi yaptı.

Açıklamayı okuyan DEDEF Başkanı Hikmet Erdoğan, 4 Mayıs 1937'de alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Dersim'de 'Tedip ve Tenkil Harekatı' başlatıldığını, bu harekat sonucunda, Dersim'in bombalandığını binlerce kişinin katledildiğini belirtti. Orduya verilen harekat emrinin, özel kanun ve karar, özel vali, özel kumandan ve özel birlikler eliyle gerçekleştiğini kaydeden Erdoğan, Başbakan'ın 1937-38 yıllarında yaşananlardan dolayı özür dilemesinden sonra somut bir atmadığını aktararak, Dersim Hakikatlerini Soruşturma Komisyonu'nun kurulması gerektiğini söyledi.

TAKSİM MEYDANI'NA YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ

Açıklamanın ardından sloganlarla İstiklal Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na yürümek isteyen Dersimliler, Valilik kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine Dersimliler kısa bir oturma eylemi yaparak sloganlarla eylemi bitirdi.

DERSİMLİLER ÖZÜR BEKLİYOR

Ardından aralarında Dersim Gazetesi, Alibeyköy Dersimliler Derneği, Koçgiri Platformu'nun da aralarında olduğu çok sayıda kurum, ayrı bir anma düzenlendi.

Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Dersimliler, "Dersim onurdur onuruna sahip çık", "Dersim, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri" sloganlarını attı.

Kurumlar adına bir açıklama yapan Rıza Yıldırım, dönemin Bakanlar Kurulu'yla onaylanan harekat sonucunda binlerce Kürt, Alevi-Kızılbaş kişinin Dersim'de katledildiğini belirtti. Katliamdan bugüne Dersimliler üzerinde hala asimilasyon ve inkarın devam ettiğini ifade eden Yıldırım, inançlarının, dillerinin yok edilmek istendiğini kaydetti. Yıldırım, yaşananların bir nebze azalması için devletin başta Dersim soykırımı olmak üzere geçmişte yaşanan tüm katliamlarla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

BDP MYK Üyesi Hayri Ateş de 76 yıldır Dersimliler üzerinde yaşanan soykırım ve inkar politikalarının aralıksız olarak devam ettiğini belirtti. Birleşmiş Milletler'in kriterlerine göre Dersim'de yaşananların soykırım olduğunu hatırlatan Ateş, buna rağmen devletin Dersim'de yaşananları hala soykırım olarak kabul etmediğini ifade etti. Ateş, Dersim halkının özür beklediğini dile getirdi. (ETHA)