Devletten özür bekleyen Musa Kaçar, yanıt alamayınca davayı AİHM'e taşındı.

DİYARBAKIR- Dersim Katliamı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. 1938'de yaşanan Dersim Katliamı'nda öldürülen iki kardeşi ve annesi için devletten özür bekleyen Musa Kaçar, yanıt alamayınca konuyu AİHM'e taşıdı.

Musa Kaçar, bebek yaştaki kardeşleri Ali ve Gülistan Kaçar'ın katliam sırasında öldürülmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başvuruda bulunarak devletin kendisinden özür dilemesini talep etti. Avukatı Barış Yıldırım aracılığıyla başvuran Musa Kaçar dilekçesinde, "İnsan haklarına saygılı demokratik bir hukuk devletinin 'Dersim '38 trajedisi ile hasaplaşması gerekir" dedi ve bu hesaplaşma için devletin özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili ETHA'ya konuşan Av. Barış Yıldırım, 31 Ocak 2011 tarihinde Cumhurbaşkanlığı'na yaptıkları başvuruda, Dersim olaylarını anlattıklarını, müvekkilinin bir kardeşinin bebek bir kardeşinin çocuk yaşta annesiyle birlikte katledildiğini ifade ettiklerini söyledi.

Yıldırım, "30 gün içinde bize yanıt verilmesi gerekiyordu, ama verilmedi. Cumhurbaşkanlığı işlemlerine karşı anayasa hükmü olarak dava açılamıyor. Yanıt gelmemesi durumunda iç hukuk yollarını tüketmiş olduk. Biz de AİHM'e başvuruda bulunduk" dedi.

İLK DAVA

Bu davanın teknik anlamda ilk dava olduğunun altını çizen Yıldırım, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1. maddesi, yaşam hakkını düzenleyen 2. madde, adil yargılanmayla ilgili 6. madde, aile yapısını korumaya ilişkin 8. madde ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13. maddenin ihlal ettiğini belirterek dava açtıklarını belirtti.

İNSANİ HÜKÜMLÜLÜK

Yıldırım, "Bu denli vahim eylemlerde devletin özür dilememesi sadece hukuki bir yükümlülük değil hem insani hem de vicdani bir yükümlülük olduğunu ifade ettik" dedi.

ETHA