Dersim olaylarının 75. yılında Galatasaray Lisesi önünde toplanan Dersim Dernekleri Federasyonu’na bağlı bir grup Taksim Meydanı’na yürüdü.

1938 yılında Dersim’de yaşanan olaylara dikkat çekmek için yürüyen grup ‘Dersim 38 katliamdır’ Dersim onurdur. Onuruna sahip çık’ şeklinde slogan attı.

Burada bir basın açıklaması yapan DEDEF Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu, "Anadolu'da resmi ideolojiye uymayan halklara karşı işlenen suç zincirlerinin en büyüklerinden biri de Dersim soykırımıdır. 4 Mayıs 1937'de Bakanlar Kurulu kararıyla alınan Dersim'de 'Tedip ve Tenkil Harekâtı' adı altında, travmatik etkileri günümüzde dahi sürmekte olan, bir etnik temizleme uygulaması başlatılmıştır. Anlamı, dersini bildirme, terbiye ederek yerinden sürme olan bu harekâtın sebebiyet verdiği olaylar, tam bir insanlık trajedisi olarak orta yerde durmaktadır. Devlet eliyle işlenen ve bugün belgeleri bir bir ortaya çıkan Dersim 38 kırımından, dönemin tüm yetkilileri sorumludur" dedi.

“DERSİM SEYİTLERİNİN MEZAR YERLERİ AÇIKLANSIN”

"Mezar yerleri bile belli olmayan Dersim halk önderlerine karşı işlenen bu cinayet insanlarımızın belleğinde en ağırlıklı yeri tutarak yüreklerde teselli kabul etmez bir yara misali günümüzde dahi kanamaya devam etmektedir" diyen Tekinoğlu, "Dersim Dernekleri Federasyonu olarak buradan bir kez daha haykırıyoruz, Dersim seyitlerinin mezar yerleri açıklansın" çağrısında bulundu.

"Dersim Katliamı" ifadesini kullanan Başbakan Erdoğan'a da çağrıda bulunan Özer Tekinoğlu, "1 937-38 yıllarında yaşananları “katliam” olarak değerlendirme ve Dersim Halkından “gerekirse özür dileyeceğini ve dilediğini” söylemesinden bugüne kadar somut bir adım atılmamıştır. Bir yandan Dersim katliamında kara yüzlü katillerden bahsedeceksiniz, diğer yandan bugün Mazgirt' te 38'de hunharca katledilenlerin anısına yapılmak istenen 38 anıtına izin vermeyeceksiniz" dedi.

Son günlerde ortaya çıkan Hozat'taki fişleme çalışmalarına da tepki gösteren Tekinoğlu, Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcı Ali Mükan ve Federasyon delegelerinin tutuklanmasına da tepki gösterdi. Demokratik Haklar Federasyonu'na (DHF) dönük birçok ilde gerçekleştirilen operasyonlar sonucu gözaltına alınanlardan 28'si daha tutuklanmıştı.

‘DERSİM’ İSMİ İADE EDİLSİN

Tekinoğlu, taleplerini ise, "Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Başta CHP olmak üzere Dersim halkından resmi özür dilensin.  ‘Dersim’ ismi iade edilsin. Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın. Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz. Munzur'daki baraj projeleri iptal edilsin" diye sıraladı.

‘Dersim 38 soykırımdır’ yazılı pankart açan grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.