Eş başkanlarının tutuklanmasının ardından Dersim Belediyesine atanan kayyım “Hızır Kültür Günü" etkinliği düzenledi. Daha önce Fethullah Gülen Cemaati imamlarıyla buluşmalar düzenlediği ortaya çıkan Tunceli Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Yurt’un da katıldığı etkinliğe belediye çalışanı işçiler ise “katılım zorunlu” denilerek çağırıldığı ileri sürüldü. 

Ergin Tekin'in Evrensel'de yer alan haberine göre, Tunceli İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda dün akşam saatlerinde yapılan etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tunceli

Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un dua okumasıyla devam eden etkinlikte Tunceli Valisi ve Dersim Belediyesine kayyım olarak atanan Osman Kaymak bir konuşma yaptı.

‘ADIM OSMAN AMA ALEVİLERİ ÇOK SEVİYORUM’ 

Hızır ayının hayırlara vesile olmasını dileyen Kaymak şöyle konuştu: “Allah bu günlerin hürmetine öncelikle Tuncelimize sonra ülkemize, milletimize birlik, beraberlik, kardeşlik, huzur versin diye dua ediyorum. Yine ilinizin Valisi olarak şunu diyorum; benim adım Osman ama Alevileri çok seviyorum. Aleviler benim kardeşimdir. Bu ilde görev yaparken bir Alevi kardeşimin bir sıkıntısını da giderebilmenin gayreti içerisindeyim.” 

’TUNCELİLİLER TÜRKMEN ALEVİSİ, PKK ONLARI KORKUTUYOR!’

Kaymak, konuşmasında büyük çoğunluğu Kürt Alevisi olan Dersim halkının dilini ve kimliğini de inkar etti. Kaymak, “Tunceli halkı gerçek manada Türkmen Alevisi olan, inancına bağlı insanlardır. Alevi inancı olarak sevgiyi, saygıyı, kardeşliği öne çıkaran insanlar. Ama maalesef PKK denen terör örgütü bu insanlarımızı baskılamış, onları korkutuyor, korku dağları her tarafı sarmış.

Esnafından, tüccarına, sivil toplumuna, sendikasına herkesi baskılamış ve insanlar özgür iradeleriyle, gerçek kendi iradeleriyle bir tavır alamıyorlar. O manada ben Tunceli halkının bir baskı altında olduğuna inanıyorum. İnşallah bizim bütün mücadelemiz öncelikle sizlerin üzerindeki bu baskıyı kaldırmaktır” diye devam etti. Türkücü Cengiz Özkan'ın müzik dinletisiyle sona eren programa jandarma ve emniyet mensubu rütbeli çok sayıda kişi katıldı.

Daha önce herhangi bir etkinliğe katılımın zorunlu  tutulmadığını belirten bir belediye işçisi, herhangi bir etkinliğe katılımın gönüllü olması gerektiğini, katılmayanların bunun üzerinden baskı görmemesi gerektiğini dile getirdi.