İSTANBUL - Sarıyer Derbent Çamlıtepe Mahallesi'ne bugün sabah saatlerinde yüzlerce polis, dozer ve nakliye kamyonları ile yıkım terörü uyguladı.

Polislerin kuşattığı Derbent mahallesinde halka fiilen sokağa çıkma yasağı uygulandı. Lüks konut siteleri yapan şirketlerin arazi üzerindeki hak iddialarını yerine getirmek üzere, yıkım kararlarını uygulamak için belediye ekiplerini destekleyen polis ile mahalle halkı saatlerce çatıştı.

Olaylarda 70 yaşında bir vatandaş kalp krizi geçirdi. Murat Aydemir adlı mahalleli ise evini ateşe verdi. Halk yolu trafiğe kapattı. Halkın saatlerce süren direnişi sonunda polis ekipleri geri çekilerek mahalleyi terk etti.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise halka rağmen yıkımın yapılmasının doğru olmadığını belirterek, satın alan firmanın müteahhitle anlaştığını, o müteahhidin de burayı boşaltmaya çalıştığını ifade etti.

MAĞDURLAR: EVLERİMİZİ YIKTIRMAYACAĞIZ

Derbent Çamlıtepe Mahallesi'nde yıkım terörüne mağdur kalanlar ANF’ye konuştular.

25 yıldır mahallede oturduğunu belirten 42 yaşındaki Netice Akpınar: "Sabahın köründe geldiler. Savaş çıktı sandım. Her yerden çığlıklar yükseliyordu. Bir çıktım ki çevik kuvvet ve yıkım ekipleri gelmiş bana ‘evden çık’ diyor. ‘Yok dedim çıkmam. Bu evi ben inşaa ettim dediğim an yüzümü gaz spreyi sıktılar. Daha sonra darp etmeye, tekmeler savurmaya başladılar. Tutup kolumdan beni fırlattılar. Bunların insafı yok."

Mahalleye 40 yıl önce geldiğini belirten Sabriye Poyraz: "4 çocuğum bu mahallede dünyaya geldi. Tırnaklarımla inşaa ettim bu evi. Tuğlaları taşırken karnımdaki 4 aylık bebeğimi düşürdüm. Şimdi de gelip çıkın diyorlar. Asla çıkmayacağım bir canım var onu veririm ama bu ev sahipleri gibi ne satmam ne satılmam."

Hatice Sever: "Evlendim direkt bu mahalleye taşındım. Burada hiçbir alt yapı yoktu. Ne bir elektrik direği ne doğru dürüst içilecek su. Günlerce 4 kilometre yürüyerek su taşıdım. Kimse bize yardım etmedi. İki komşu çocuğu o zaman tifo hastalığından öldü. Biz, bu mahalleyi yaşanacak hale getirdik. Şimdi de gelip haberimiz olmadan o Cemre firmasına peşkeş çekiyorlar. Bunu da doğal karşılamamızı istiyorlar."

64 yaşındaki Ali Rıza Poyraz: "Tapu istedik vermediler. Her şey eski Sarıyer Belediye başkanı olan AKP'li Yusuf Tülün başından çıktı. O bizim haberimiz olmadan bu mahalleden 40 tane satılmış ev sahibiyle anlaşmışlar. Cemre Firmasına peşkeş çekmişler. Bizim haberimiz bile yoktu. Maden satacaklardı gelsinler bana satsınlar. Burayı ben kendi tırnaklarımla yaptım. Varı mı yoku mu da buraya verdim…"

FOTOĞRAFLAR: Zeynep Kuray ANF