Alman basını, Türkiye'nin IŞİD'e karşı başlattığı operasyonu desteklerken PKK'ye karşı yürütülen operasyonları 'barış sürecinin sonu' olarak değerlendirdi. 

Ali Gülen’in Sözcü’de yer alan haberine göre, Türkiye’nin IŞİD’e karşı başlattığı operasyona en açık ve net desteklerden biri Almanya’dan geldi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, IŞİD’e karşı operasyonu selamladıklarını belirtti. Bild Gazetesi’ne bir açıklama yapan von der Leyen, “Bölge ülkelerinin IŞİD terör örgütüne karşı angajmana girmesini ve sınırlarını bu tür barbar teröristlere karşı kapatması çok önemlidir” dedi.

BILD: ERDOĞAN’IN JETLERİ VURDU

Türkiye’nin IŞİD ve PKK’ye karşı operasyonları Alman Bild Gazetesi’nde de geniş yer aldı. Ülkenin en çok satan gazetesi Bild, “Erdoğan’ın savaş uçakları IŞİD’i vurdu” başlıklı haberinde, eş zamanlı olarak da PKK hedeflerinin vurulduğunu yazdı.

Gazete, Türkiye’nin bu karşı harekatının Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. maddesine göre yapıldığını, gerekçe olarak da Suriye devletinin IŞİD’e karşı “ya kasıtlı olarak hareket etmediği ya da hareket edecek durumda olmadığı” tezinin paylaşıldığını duyurdu. Bild, Türkiye’de geçen hafta gerçekleşen saldırıları da ayrıntılı olarak anlattı.

DER SPIEGEL: BARIŞ SÜRECİ BALTALANDI

Almanya’nın, son operasyonla ilgili kafa karışıklığı en iyi Der Spiegel Dergisi’nde yer aldı. Türk jetlerinin IŞİD’i vurduğunu yazan dergi, bununla ilgili olarak ajansların verdiği bilgileri ayrıntılı olarak paylaştı. PKK’ye düzenlenen operasyonla ilgili şöyle yazdı:

“Türk jetleri, cumartesi gece Kürt gerillaların Kuzey Irak’taki askeri kamplarını da vurdu. Türkiye’nin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da bunu doğruladı. Kürt güçleri, geçtiğimiz aylarda Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de, IŞİD’in savaşçılarına karşı askeri başarılar kazanmıştı. PKK, Türk hükümeti tarafından terör örgütü olarak anılıyor. PKK ve Türk hükümeti arasındaki bu çelişki 30 yıldır devam ediyordu ve 40.000 cana mal olmuştu. İki taraf da bir barış süreci yürütüyordu. Şimdi bu süreç baltalandı."